+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Hévíz Irodalmi Díjat
2019. szeptember 11. szerda 19:10 - Hévíz
Átadták a Hévíz Irodalmi Díjat
Az idei esztendőben Földényi F. László vehette át az elismerést. A hétfői átadón elhangzott, hogy a Hévíz a Kárpát-medence egyik legkedveltebb irodalmi lapja. A fürdőváros önkormányzata fontosnak tartja, hogy mecénása legyen a folyóiratnak.

Földényi F. László egy Dosztojevszkij-esszével érdemelte ki az elismerést. A József Attila- és Széchenyi-díjas irodalmár elmondta, öt éve ír rendszeresen a Hévíz folyóiratba: „Azért teszem ezt szívesen és azért is vállalkozom erre minden évben, mert egy nagyon jó, színvonalas folyóiratnak látom, a magyar irodalom színe-java szerepel benne, tehát egy olyan csapat, ahová tartozni büszkeség is, meg öröm is, szóval szívesen vagyok benne.” 

Cserna Szabó András, a lap főszerkesztője elmondta, a Hévíz folyóirat szerkesztőbizottsága mindig az előző évfolyam legjobbnak ítélt írásának szerzőjét tünteti ki az irodalmi díjjal. Fehér Renátó szerkesztő laudációjából kiderült, hogy Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából című regénye volt a Lágerekről írni című esszé témája. 

„Tulajdonképpen Dosztojevszkij csak egy kiindulópont és itt rengeteg kérdés fölmerül, leginkább az, hogy mit tud kezdeni az irodalom olyan borzalmakkal, mint például a láger, hogyan lehet fölhasználni az irodalmi nyelvet akkor, hogyha valaki azt az élményét akarja megírni, hogy ő átélte ezt a borzalmat” - mondta televíziónknak a főszerkesztő.    

Több évtizedes múltja után 2012-ben újították meg a folyóiratot, melynek Hévíz városa a mecénása. Papp Gábor polgármester méltatta Szálinger Balázs korábbi és Cserna Szabó András jelenlegi főszerkesztőt. Örömét fejezte ki, hogy a szerkesztőbizottságban hévízi irodalmár is helyet foglal.

Papp Gábor polgármester: „Egy ilyen város, ahová belföldről és külföldről is nagyon sokan járnak, megteheti és meg kell, hogy tegye azt, hogy akár egy irodalmi folyóiratot támogasson, mecénása legyen. Mi ebbe nem szólunk bele, természetesen átbeszéljük az ötleteket és általában ezeket „meg is vesszük”. A jövő évben is két külön másik kötet is ki fog kerülni.”

A rendezvényen elhangzott, hogy a Hévíz a Kárpát-medence legkedveltebb irodalmi folyóiratai között szerepel. Ezt az is bizonyítja, hogy a kéthavonta megjelenő lapból sokszor újabb példányokat kell nyomtatni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
5 iskola 25 diákja vett részt a megmérettetésen.
 
Az új jegyző hétfőn állt munkába.
 
A GESZ dolgozói a Fő téren állították fel.
 
A keszthelyi gyermekkönyvtárban tartanak a héten foglalkozásokat a gyerekeknek.
 
Az épületet a Kis-balaton látogatóközpont megvalósítását célzó projekt keretein belül rekonstruálták.
 
8. alkalommal szerveztek tudományos napot az intézményben, ahol érdekes előadásokat hallhattak a diákok.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó