+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 1000 éve alapították a bencés apátságot
2019. szeptember 9. hétfő 17:23 - Zalavár
1000 éve alapították a bencés apátságot
A zalavári bencés apátság alapításának 1000 éves évfordulójáról emlékeztek meg szombaton az egyházi és világi méltóságok. A rendet még Szent István király alapította, melynek hatása még ma is fontos. Az ünnepségen elhangzott, a keresztény kultúra megőrzése mindannyiunk érdeke Magyarországon.

Korábbi feljegyzésekből is kiderül, hogy 1019-ben Zalaváron egyházi rendet alapított Szent István király. Az ásatások azt bizonyítják, hogy már a 9. században építettek az itt megtelepedő bencések monostort, melyre Szent Adorján temploma épült. A bencések munkásságának haszna a mai napig vitathatatlan.

„Ezek ugye tették igazában kereszténnyé Magyarországot. És hát a Zalavár ugye ez egy ilyen központi hely volt, ahol aztán megtelepedtek és aztán ugye vitték a hitet a környékbe, a falvak népeinek is. Építették a templomokat, tartották a miséket.” - mondta el dr. Márfi Gyula.

Az alapítás millenniuma kapcsán tartottak megemlékező ünnepséget a zalavári Várszigeten. Az esemény során felléptek a zalavári általános iskolások, majd rövid előadást hallhatott a közönség Szent Adorjánról és a bencés apátságról. Az ünnepségen részt vett Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, aki a keresztény értékek fontosságát hangsúlyozta.

„A keresztény kultúra megőrzése mindannyiunk létérdeke, hiszen Európában megmaradni a mai viszonyok között csak ezen értékek megőrzése alapján lehet. És a Magyarország jövőjét csak úgy lehet elképzelni, ha a keresztény értékekhez ragaszkodunk. És ha itt van egy ekkora érték Zala megyében, mint Zalavár és a zalavári bencés apátság akkor nekünk kötelességünk, hogy ezt a hagyományt ápoljuk.”

Az eseményen a büntetés-végrehajtásban dolgozók védőszentjéről,  Szent Adorjánról emlékezett meg Schmehl János vezérőrnagy. Köszöntőt mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő is. Kiemelte, a helyszín sok szállal kötődik a magyar történelemhez.

„Természetesen nagyon fontos volt a környék élete szempontjából ez az apátság, nagyon sokáig itt volt Zalaváron, aztán később Zalaapátiban. És akkor az apátságok nem csak egyházi helyek voltak, hanem a kultúrának is, oktatásnak is hordozói voltak és ezért mindenképpen azt gondolom, hogy meg kell emlékezni erről.”

A bencés apátság romjainál koszorúzással emlékeztek meg az alapítókról az egyházi és világi méltóságok.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó