+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jó évet zárt a kukorica és a burgonya
2019. augusztus 9. péntek 16:45 - Keszthely
Jó évet zárt a kukorica és a burgonya
Az elmúlt hónapok időjárásának köszönhetően nagyon szépen fejlődött a burgonya és a kukorica is. A szakemberek elmondása szerint utóbbiból rekordtermés várható. A keszthelyi vetőburgonyát várhatóan két hét múlva takarítják be, a termelők körében nagyon népszerűek a Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtái. A kukorica betakarítása októberben kezdődhet el.

A Botond nevezetű, keszthelyi nemesítésű burgonyafajta is a keresett vetőgumók közé tartozik.. A Burgonyakutatási Központ vezetője azt mondja, az idei év időjárása kedvezett a krumplinak, a Georgikon földterületeiről mintegy 130 tonnányi vetőburgonya betakarítása várható. A szakemberek úgy vélik, a tavaszi aszály nem tett nagy kárt a növényben, az azóta tapasztalt meleg és csapadék pedig kifejezetten segítette a fejlődését. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a gumókat időben felszedjék a földből.

„Hogyha túl sokáig bent van a földben, akkor elkaphat mindenféle betegségeket, például az úgynevezett fuzáriumot. Ez a tárolás és a következő évi vetés szempontjából is veszélyeket jelent. Úgyhogy nem szabad sokáig várni vele, hogyha a héja beparásodott, és már nem sérül a betakarításnál, akkor ahogyan lehet, el kell kezdeni a betakarítást.” - tájékoztatott a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központ igazgatója, Cernák István.

Mint megtudtuk, a csapadék most már nem tesz jót a burgonyának, ez ugyanis elősegíti, hogy újrahajtson. Mivel a Burgonyakutatási Intézet vetőgumókat termel, oda kell figyelni a szárak lezúzására annak érdekében, hogy a krumpli ne nőjön túl.

A Georgikon Tanüzem kukoricatábláján is jó termést várnak. A növény az elmúlt hónapokban rendkívül szépen fejlődött, a szakemberek megítélése szerint rekordtermés várható az idén. A csöveken is látszik, hogy végig kötöttek, ez mintegy fél tonnával több termésmennyiséget jelent. A tavaszi szárazság és hideg ugyan megviselte a kukoricát, de a későbbi időjárásnak köszönhetően a növény behozta a lemaradást.

„A kukoricák az idei tavaszban szomjasak is voltak és fáztak is. Reménykedtünk benne, hogy ez megváltozik, hogy megjön a meleg és esetleg még csapadékot is kapunk hozzá. Ez be is következett, és gyakorlatilag április hónaptól a kukorica jól érzi magát, remekül fejlődik, és ahogy látszik is a növényeken, egy nagyon jó termésre számíthatunk eben az évben a kukoricánál.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Zsittnyán Tamás elmondta, országszerte nagyon szép a kukorica, a növényben már nem nagyon tudnak kárt tenni az időjárás viszontagságai. A tervek szerint a betakarítási munkálatok októberben kezdődnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó