+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hová menjünk, ha baj van?
2019. augusztus 2. péntek 19:12 - Keszthely
Hová menjünk, ha baj van?
Egészségügyi probléma esetén tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni. A klasszikus munkaidőben a háziorvos, súlyosabb esetben a 112-es segélyhívó áll rendelkezésre. Utóbbi munkaidőn túl is hívható - ám mi a teendő, ha ebben az időszakban enyhébb panaszunk van? Keszthelyen az Alapellátási Intézet, valamint a kórház fogadja a betegeket. Ám nem mindegy, hová megyünk. Stábunk ennek járt utána.

A betegeket ellátó Alapellátási Intézet munkaidőn túl zárva van, az ajtó melletti csengővel lehet jelezni a személyzetnek. Az ügyelet a 06-92-321-000-ás számon érhető el, ha a panasz nem indokolja a mentő hívását, de a beteg a mozgásában korlátozott. A nem munkaidőben érkező keszthelyi és öt környékbeli község lakosságát, valamint az ezeken a településeken nyaralókat itt látják el. Keszte Gábor intézményvezetőtől megtudtuk: az ügyeleten körülbelül harmincöt fő, ebből tizenöt háziorvos dolgozik. Nyári időszakban az esetek száma meghaladja a havi négyszázat. "Keszthely Városi ügyelethez tartozik még öt környékbeli település: Vörs, Hollád, Tikos, Balatonszentgyörgy, Balatonberény. Érdekesség, hogy nagyon sok esetben jönnek hozzánk más környékbeli településekről: Gyenesről, Vonyarcról, Cserszegtomajról. Ők alapvetően a városkörnyéki ügyeleti ellátáshoz tartoznak, aminek a központja a kórháznál van" - tette hozzá az intézményvezető.

A Keszthelyi Kórházban is működik vidéki ügyelet: itt is csengő segít a bejutásban. A kórháznál összesen huszonöt település lakosságát látják el, hasonló feltételek szerint. A tapasztalatok alapján többen is egyenesen a sürgősségi osztályra mennek. Ilyen esetben itt kap kezelést a beteg, vagy a megfelelő helyre küldik.

"A dolgozói létszám az osztályon folyamatosan, műszakszerűen működik" - ezt Kató Csaba osztályvezető főorvos mondja. Hozzátette: a személyzet elsőként a diagnózist állítja fel, ezt követően vagy ambuláns ellátást kap a beteg, vagy a huszonnégy órás megfigyelés mellett döntenek. Ha szükséges, megfelelő osztályra vagy más intézménybe irányítják. "A sürgősségi osztály az a tényleges sürgősségi betegellátásra szolgál. ennek egy osztályozási rendszere van hogy kik tartoznak ide. Alapvetően az akut életveszélyben, potenciális életveszélyben, illetve ellátás hiányában, maradandó egészségkárosodás következményét elszenvedő betegek tartoznak ide" - mondta el továbbá a főorvos.

A betegnek tudnia kell, hogy a lakóhelye alapján melyik ügyeletet keresse fel és a panasz súlyosságát is fel kell tudnia mérni. A gyermekeket szükség esetén minden esetben gyermekgyógyász szakorvos látja el, illetve a szülészeti ellátás az osztályokon történik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus