+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hová menjünk, ha baj van?
2019. augusztus 2. péntek 19:12 - Keszthely
Hová menjünk, ha baj van?
Egészségügyi probléma esetén tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni. A klasszikus munkaidőben a háziorvos, súlyosabb esetben a 112-es segélyhívó áll rendelkezésre. Utóbbi munkaidőn túl is hívható - ám mi a teendő, ha ebben az időszakban enyhébb panaszunk van? Keszthelyen az Alapellátási Intézet, valamint a kórház fogadja a betegeket. Ám nem mindegy, hová megyünk. Stábunk ennek járt utána.

A betegeket ellátó Alapellátási Intézet munkaidőn túl zárva van, az ajtó melletti csengővel lehet jelezni a személyzetnek. Az ügyelet a 06-92-321-000-ás számon érhető el, ha a panasz nem indokolja a mentő hívását, de a beteg a mozgásában korlátozott. A nem munkaidőben érkező keszthelyi és öt környékbeli község lakosságát, valamint az ezeken a településeken nyaralókat itt látják el. Keszte Gábor intézményvezetőtől megtudtuk: az ügyeleten körülbelül harmincöt fő, ebből tizenöt háziorvos dolgozik. Nyári időszakban az esetek száma meghaladja a havi négyszázat. "Keszthely Városi ügyelethez tartozik még öt környékbeli település: Vörs, Hollád, Tikos, Balatonszentgyörgy, Balatonberény. Érdekesség, hogy nagyon sok esetben jönnek hozzánk más környékbeli településekről: Gyenesről, Vonyarcról, Cserszegtomajról. Ők alapvetően a városkörnyéki ügyeleti ellátáshoz tartoznak, aminek a központja a kórháznál van" - tette hozzá az intézményvezető.

A Keszthelyi Kórházban is működik vidéki ügyelet: itt is csengő segít a bejutásban. A kórháznál összesen huszonöt település lakosságát látják el, hasonló feltételek szerint. A tapasztalatok alapján többen is egyenesen a sürgősségi osztályra mennek. Ilyen esetben itt kap kezelést a beteg, vagy a megfelelő helyre küldik.

"A dolgozói létszám az osztályon folyamatosan, műszakszerűen működik" - ezt Kató Csaba osztályvezető főorvos mondja. Hozzátette: a személyzet elsőként a diagnózist állítja fel, ezt követően vagy ambuláns ellátást kap a beteg, vagy a huszonnégy órás megfigyelés mellett döntenek. Ha szükséges, megfelelő osztályra vagy más intézménybe irányítják. "A sürgősségi osztály az a tényleges sürgősségi betegellátásra szolgál. ennek egy osztályozási rendszere van hogy kik tartoznak ide. Alapvetően az akut életveszélyben, potenciális életveszélyben, illetve ellátás hiányában, maradandó egészségkárosodás következményét elszenvedő betegek tartoznak ide" - mondta el továbbá a főorvos.

A betegnek tudnia kell, hogy a lakóhelye alapján melyik ügyeletet keresse fel és a panasz súlyosságát is fel kell tudnia mérni. A gyermekeket szükség esetén minden esetben gyermekgyógyász szakorvos látja el, illetve a szülészeti ellátás az osztályokon történik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó