+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 10-12 tonna búzaadományra számítanak Zalában
2019. július 30. kedd 14:58 - Zalaszentgrót
10-12 tonna búzaadományra számítanak Zalában
A Tüskeszentpéteren tartott mai begyűjtő napon elhangzott, hogy a Kárpát-medencében közel 80 ezer ember kapott az adományból az elmúlt években. A rendezvényen hangsúlyozták, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a nemzeti összetartozást is szimbolizálja.

Zala megye számos szegletéből érkezett búza a Magyarok Kenyere program felhívására. Kilencedik éve gyűjtik a gabonát, a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A zalai búzagyűjtő napon a MAGOSZ alelnöke, Németh Gergely úgy fogalmazott, hogy a Kárpát-medencei akció a nemzeti összetartozást is szimbolizálja. Németh Gergely elmondta, hogy közel 80 ezer ember kapott az adományból az elmúlt években.

„2011 óta szállt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ a kezdeményezésbe. Először 10-12 tonna gyűlt össze országos szinten, tavaly már 605 tonna jött össze. Az idei évben biztosan meg fogja haladni a 605 tonnát, de mint mondtam az elején, nem is a mennyiség számít, hanem az, hogy minél több gazda érezze ennek a súlyát, hogy sokkal jobb adni, mint kapni” - mondta az alelnök. 

Az eddig összegyűlt gabonát evangélikus, református és katolikus szertartás keretében is megáldották.  A házigazda tüskeszentpéteri malom vezetője elmondta, hogy nagy hagyománya, mítosza van ennek a helynek. Király László hangsúlyozta, hogy 1524-ben már őröltek itt. A megyei gyűjtés még nem fejeződött be. Zala megye mindig is sajátságos viszonyokkal rendelkezett a mezőgazdaság szempontjából – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

„Még mindig tart az aratás, tehát a búzagyűjtő napig nem tudták a gazdálkodók befejezni az aratást, ez sajnos az időjárásnak köszönhető, de nem újdonság számunkra. Így azokat az adományokat fogadtuk a mai nap, amik eddig a megyei gyűjtőpontokra beérkeztek. de tudjuk, hiszen a gazdálkodók jelezték, hogy ez közel sem a vége. Minden évben 15-20 tonna közötti búzamennyiséget tudunk augusztus közepére összegyűjteni. Ez idáig 6 tonna biztosan beérkezett ide, Tüskeszentpéterre” - hangzott el Süle Katalintól.

Az országosan összegyűjtött búzát a Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztus 10-én. Az „össznemzeti” búzából parajdi sóval, tiszai forrásvízzel és délvidéki kovásszal sütnek majd kenyeret.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó