+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csendesen gyűjtik a szemetet Vonyarcvashegyen
2019. július 17. szerda 22:00 - Vonyarcvashegy
Csendesen gyűjtik a szemetet Vonyarcvashegyen
Egy csaknem hatmillió forintos beruházásnak köszönhetően a jövőben szinte észrevétlenül zajlik a szemét gyűjtése a vonyarcvashegyi Lidó strandon. Egy elektromos szállítóautót vásárolt az önkormányzat, ami - jellegéből adódóan - csendes és természetesen környezetbarát haladásra képes.

Ennek az elektromos szállítóautónak szinte nincs is hangja. Azok számára, akik már korán reggel látogatják a vonyarcvashegyi Lidó strandot, nem mindegy, milyen gépjárművel zajlik a reggeli munka. Horváth Tiborné így látja: "Lényegesen jobb, korrektebb, csendes, nyugodt, és aki korán jön a strandra, annak nem zavaró."

Múlt héten pénteken állt munkába a vonyarcvashegyi önkormányzat legújabb büszkesége. Saját forrásból, ötmillió-hatszázezer forintból vásárolták. Ezt a hét és fél kilowatt teljesítményű autót elektromotor hajtja, így a haladása alig hallható. Mint munkagépnek, a maximális sebessége harmincöt km/órára van korlátozva. Bár még csak pár napja használják, a dolgozóknak is jó tapasztalata született eddig. Szirmai Péter vezeti a járművet: "Az autóról ugye annyit tudok elmondani, hogy egész más, mint egy egy robbanómotoros dízel autó. Csendes, a környezetet kíméli, sokkal gazdaságosabb, teherbírása ugyanaz, mint a másiknak. Egy-két dolog furcsa benne: dízellel jártam eddig, megpróbáltam elindítani motorját, mert teljesen csendes, de egyébként nagyon jó tapasztalat van eddig vele."

Az egy tonna teherbírású jármű elsősorban a strandon teljesít szolgálatot, de tervezik a lehetőségek maximális kihasználását. Például a strand környékének, a kerékpárutak melletti területeknek a tisztántartását, valamint a keszthelyi árubeszerzést is feladatának szánják. A telephelye valószínűleg az önkormányzat egyik garázsa lesz, a töltését is itt végzik majd. A normál, 230 V-os hálózatra lehet csatlakoztatni és nyolc-tíz óra alatt töltődik fel. Összesen száz kilométert lehet megtenni vele, egy töltéssel. A tervek szerint a reggeli települési hulladékgyűjtésekben is szerepe lesz.

"Az új sétányok már úgy lettek méretezve, kialakítva, hogy ez a jármű végig tudjon menni, és a szemétszedést el tudja végezni a nap több időszakában is. Előnye ellentétben, hogy a kis traktor vagy a teherautó hangos, mérete is nagy, nem fér el az üdülő vendégek között. A traktor hangos, büdös, mert ugye csak van kipufogógáz, ez viszont egy csendes jármű" - teszi hozzá Vonyarcvashegy település önkormányzatának községgazdája, Major Lajos.

A községgazda szerint a vonyarcvashegyi képviselő-testület olyan irányban gondolkodik, hogy a jövőben a jelenleg meglévő, robbanómotoros jármű-, eszköz- és munkagépparkot folyamatosan elektromosra cserélik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó