+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Máté Bence szabadtéri tárlata látható a kastély-parkban
2019. július 16. kedd 16:32 - Keszthely
Máté Bence szabadtéri tárlata látható a kastély-parkban
A világhírű magyar természetfotós Máté Bence páratlan látványvilágú képeit tekinthetik meg az érdeklődők a Festetics-kastély parkjában. Az év természetfotósa címmel rendelkező fiatal szakember szabadtéri tárlatán az egyedi technikával készült képeket nappal és éjszaka is érdemes megtekinteni. A kiállításon 623 kép látható, melyet eddig 540.000 ember tekintett meg.

Már az első napon is nagy népszerűségnek örvendett Máté Bence tárlata. Rengetegen látogattak el a kastély-parkba, hogy megtekinthessék a nem mindennapi kiállítást, melynek érdekessége, hogy nem nappal, hanem éjszaka mutatja meg igazi szépségét.

„Én most érkeztem meg Budapestről és anyukámmal szerettünk volna csinálni valamit ma este és ő mondta, hogy van ez a kiállítás, úgyhogy igyekeztünk ide. És egyébként nagyon szuper és nagyon-nagyon szépek a képek és igazából tök jó, hogy Keszthelyen van erre lehetőség.” - osztotta meg Taller Momokó.

A fotók közel 20 év munkájából, több mint félmillió fényképből lettek kiválasztva. Máté Bence a világ egyik legeredményesebb természetfotósa. 2010-ben Londonban Árnyjáték című képével első magyarként nyerte el „Az év természetfotósa” díjat. Képeinek sajátossága, hogy detektívüveges technikával dolgozik, így közvetlen közelségbe tud kerülni az állatokkal. A tárlatot eddig 540.000-en látták, a keszthelyi az ötödik helyszín.

„Engem az nyűgöz le, hogy életkor nélkül, a 3 éves gyerektől a 100 éves nyugdíjasig, nem tudom mennyi Magyarországon most a legidősebb ember, mondjuk azt, hogy 108 éves nyugdíjasig nagyon sokakat érdekel. És sikerül vele megállítani az utca emberét. Én azt gondoltam, hogy az utcán közlekedő embereknek a fele végignézegeti a képeket vagy legalább bemegy egy-egy paravánba az már siker, és ehhez képest azt lehet látni, hogy az emberek olvasnak, tehát felkelti az érdeklődésüket, hogy vajon hogyan készülhetett, vajon mi van a felvételen." - mondta el a természetfotós.

A Helikon Kastélymúzeumban minden évben rendeznek olyan kiállítást, amely ingyenesen látogatható. Idén ezt a különlegességet választották ki erre. A kastély vezetésétől megtudtuk, jelenleg ez Európa legnagyobb szabadtéri természetfotós kiállítása.

„Azt gondolom, hogy különleges helyszín és különleges élmény, két időpontban is. Napközben, amikor süt a nap, akkor az üvegfelületeken tükröződik a kastélynak a sziluettje és nagyon különleges képeket alkot maga ez a jelenség. Így éjszaka pedig amikor kivilágítjuk a képeket és itt mögöttem csobog a kivilágított szökőkút. Azt gondolom, hogy az egy olyan érzés, amiért sok száz kilométerről érdemes eljönni Keszthelyre.” - ismertette Pálinkás Róbert.

A Festetics-kastély udvarában augusztus 5-ig hosszabbított nyitvatartással, 23 óráig   látogatható a tárlat. Ugyanazon a napon a fotós előadását is meghallgathatják az érdeklődők, amin a képekhoz tartozó saját élményeit osztja meg a közönséggel.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó