+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vadak bronzból és pasztellel
2019. július 10. szerda 12:19 - Keszthely
Vadak bronzból és pasztellel
Az állatok lénye és természetes valóságuk jelenik meg a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának legújabb időszaki kiállításán. A vadászfestők közt kiemelkedő Valaczkai Erzsébet festő-grafikus és Szoboszlai Dávid bronzszobrásznak szombaton nyílt közös tárlata, mely szeptemberig színesíti a múzeum kínálatát.

A fatörzs mellől figyelő róka, vagy a szürkületből előtűnő gímszarvas is teljesen valósághűen jelenik meg Valaczkai Erzsébet alkotásain. A hozzáértők szerint a művész a mai magyar vadászfestők élbolyába tartozik. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács nemzetközi nagydíjával elismert grafikus-festő célja, hogy mindenki számára megmutassa a természet, a vadvilág csodáit.

„Úgy gondolom, hogy az ember szerves része volt a természetnek és a rohanó világunkba egyre távolabb kerül. De én, aki szinte naponta olyan helyen lakom, hogy kimehetek a természetbe, vagy csak távcsővel, vagy hozzáteszem, hogy zöldkalapos is vagyok, azaz vadászom is, tehát esetenként puskával. Azt, amit én kinn a természetben látok, azt megpróbáljam úgy visszaadni, hogy azoknak az embereknek is örömet tudjak szerezni, akik nem jutnak ki a természetbe” - nyilatkozta Valaczkai Erzsébet.

Különleges bronzszobrok is gazdagítják az időszaki tárlatot. Az állatok szeretete ötvöződik a szobrászi és fémműves munkával Szoboszlai Dávidnál. A művész nem naturálisan ábrázolja az élőlényeket. 

„Nagyon fontos az, hogy az állatnak a lénye az benne legyen. Én arra törekszem, hogy milyen az az állat és ezt fejezzem ki, ugyanis ha ez nincsen meg, akkor az egész nem ér semmit. Hogyha ez jól sikerül, akkor az embereknek tetszik” - vallja a művész. 

Az alkotókat és munkásságukat a Somogy megyében erdőgazdálkodó KASZÓ Zrt. vezérigazgatója méltatta. Galamb Gábor szerint Valaczkai Erzsébet ábrázolásai abszolút reálisak. Véleménye szerint Szoboszlai Dávid pedig kiválóan mutatja be az állatok egy-egy jellemző mozdulatát. A szakember úgy gondolja, vadászoknak és nem vadászoknak is ajánlott ez a tárlat.

„Hosszú évtizedek óta dolgozunk azon, hogy a nem vadászó embereket is egy kicsit közelebb hozzuk a vadászathoz, megmutassuk nekik az életünket, örömeinket, bánatainkat. És a vadászművészet minden ága – nem csak festészetről, szobrászatról beszélek – hozzátartozik a vadászati kultúrához, sőt azt mondom, hogy ez az egyetemes magyar kultúrához is hozzátartozik” - mondta a kiállítást megnyitó vezérigazgató. 

Valaczkai Erzsébet harmadik alkalommal állít ki Keszthelyen. Számára és Szoboszlai Dávidnak is nagy öröm, hogy egy ilyen patinás helyen mutatkozhat be a közönségnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó