+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Színek az égből
2019. június 21. péntek 16:09 - Vonyarcvashegy
Színek az égből
Vonyarcvashegyen nyílt kiállítása Vollein Ferencnek, a naiv neoreneszánsz stílus egyedüli hazai képviselőjének. Az egyedi szín- és formavilággal dolgozó piktor egykor a nagyközségben és Keszthelyen is élt. Az ifjú művésznek már számos csoportos és önálló tárlata nyílt. Munkásságát két alkalommal a Nemzet Fiatal Tehetségeiért képzőművészeti ösztöndíjjal is elismerték.

Elsősorban bibliai ihletésű alkotások és a Balatont ábrázoló festmények láthatóak a kiállításon. Vollein Ferenc mindössze húsz éves, de már 42 egyéni tárlaton mutatkozhatott be. Az ifjú alkotó a neoreneszánsz stílus egyedüli hazai képviselője. Olajvászon technikával dolgozik, kasírozott vászonra. Alkotásain szembetűnő, hogy erős tónusú, élénk színekkel dolgozik.

„Én 40-50 alapszínnel dolgozom, én a színeket soha nem keverném egymásra, mert akkor tompábbak és fakóbbak lennének, hanem csak a fehérrel. Így többszáz színárnyalatot tudok kihozni. Én tiszta színekkel dolgozok, én a fehérre keverem a színeimet” - nyilatkozta az alkotó.   

Vollein Ferenc a naiv neoreneszánsz iskolát képviseli, festészete egylényegű a Balatonnal – vallja Kardos Ferenc. A kiállítás kurátora szerint Ferenc a szavak helyett a vásznon mondja el, mit jelent számára a tó, vagy éppen egy bibliai életkép.

„Ezek nem tájképek, ezek a Feri lelki tájképei, lelkitörténés-képei. Ha alakos képekről van szó, bibliai témákról van szó, szerintem másodlagos majdnem a téma, elsődleges, hogy bennt Ferinek ez a látásmódja. Ami annyiban neoreneszánsz, hogy életkedvelő, hogy örömteli és mindig örömöt akar, ő nem bír konfliktust festeni, nem is fog, ő magában nincs a konfliktus, mint olyan” - mondta a kurátor. 

A teltházas kiállításmegnyitón klasszikus gitárjátékkal működött közre Illyés Nagy Emma, a keszthelyi zeneiskola növendéke. Az alkotó munkái ébresztettete gondolatait Lángi Péter irodalmár mondta el. Péter Károly polgármester hangsúlyozta, hogy Vonyarcvashegy mindig is nagy figyelmet szentelt a kultúrának és elismerését fejezte ki a az ifjú művésznek és az őt menedzselő édesapjának.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár