Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megkezdődött a városnapi programsorozat
2019. máj. 30. csütörtök | Keszthely
Megkezdődött a városnapi programsorozat
Kiállítás megnyitóval kezdődött a Város Napi programsorozat Keszthelyen. Szerdán mutatták be a nagyközönségnek azt a páratlan éremgyűjteményt, amit februárban találtak egy belvárosi ingatlan pincéjében. Csütörtökön a Szent Korona installációhoz készítettek képeket az általános iskolások. Este vetítéssel egybekötött bemutatóra várják az érdeklődőket.

Ruzsics Ferenc polgármester köszöntője után ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége című tárlatot Csótár András. Az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a lelet azért is jelentős, mert annak a közösségnek állít emléket, akiket 1944-ben elhurcoltak Keszthelyről.

„A keszthelyi polgároknak nem csak egy numizmatikai élmény, hanem egy történelmi utazás is ez a kiállítás. És remélem hogy nagyon sokan meg is fogják tekinteni.”

A februárban talált kincslelet egy 2776 darabos éremgyűjteményből és 24 ékszerből áll. A kollekció egyes feltételezések szerint tartalmazhatja a Festetics család egykori gyűjteményét is, melyet szükségidőben adtak el. A régészek szerint gondosan válogatott tárgyakról van szó. Az érmék több korszakból származnak. 40%-uk császári kori, a többit a 17-18-19. században verték. A kiállítást a Város napi ünnepség keretein belül nyitották meg, mely augusztus 25-ig látható.

A programsorozat folytatásaként csütörtökön üvegfestésre várták a Csány-Szendrey-s tanulókat. Ők a Szent Koronán található zománcképek alapján készítették el saját változatukat.

„Ezen a napfény itt át fogja vezetni, hogyha nem sok színt fogunk majd erősen rányomni és ennek az alapját kell, hogy ne folyjanak össze a színek, és ez mellett még úgymond megadjuk neki a terét valójában.” - mondta el Péter Réka.

A múzeumpedagógiai foglalkozást a székelyudvarhelyi testvértelepülés művelődési igazgatója, Elekes Gyula vezette. Mint elmondta, a gyerekek számára nem volt ismeretlen a technika, így az előkészületekkel nem akadt probléma. A művelet nehézségét az aprólékos munka adja, mivel sok kisebb motívum található a zománcképeken.

„A zománcképeket azt, felnagyított másolatát azt kinyomtattam fóliára és ezt ők megpróbálják kiszínezni, saját koncepciót egy kicsit hozzáadva a kézügyességüket, tudásukat hozzáadva.” 

A délutáni órákban építették fel a Fő térre a Szent Korona installációt, melyet Székelyudvarhelyről szállítottak ide. A tervek szerint erre is felkerülnek majd az iskolások által elkészített üvegképek. Az installáción jelenleg is láthatók a felnagyított zománcképek és néhány történelmi írás is. Ezt a következő két hétben tekinthetik meg a városba látogatók.      

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2019. máj. 29. szerda 14:36 | Keszthely
Öt napon keresztül színes programkínálattal várják az érdeklődőket Keszthely Város Napján.
| 2014. jún. 2. hétfő 11:52 | Keszthely
Zenés, kulturális, és sport programok színesítették a város napi programsorozatot.
| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.