+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem érik a szőlő
2019. május 23. csütörtök 21:11 - Cserszegtomaj
Nem érik a szőlő
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség. Az elmaradás a szakemberek szerint még nem jelentős, a természet valószínűleg behozza majd. Pozitívum viszont, hogy a kártevők számára sem ideális az időjárás.

Egy hat évig pihentetett területen, egy friss telepítésű szőlőültetvény várja a napsütéses órák számának emelkedését. Cserszegi fűszeres, Olaszrizling és Pátria került a földbe a Pannon Egyetem Georgikon Karának cserszegtomaji szőlőtelepén. Kocsis László azt mondja: az évnek ebben az időszakában már jóval nagyobbnak kellene lennie a növénynek. A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének egyetemi tanára, tanszékvezetője hozzátette: "Szaporítóanyag lesz majd ebből a szőlőből. Hogy milyen munkákat kell itt elvégezni, azt lehet ezen a táblán bemutatni. Egy ilyen telepítést követően hogyan lehet ősszel-tavasszal ültetni. Ez egy őszi ültetés és hát most már ki vannak bontva a szőlőtőkék és fejlődésnek indultak."

Az idei év a szőlőtermesztés szempontjából szokványos módon indult. A csapadékmentesebb telet követően például a rügyfakadás az évszaknak megfelelően megkezdődött, mivel áprilisban átlagos időjárás volt jellemző. A kedvező fokozatos felmelegedés viszont elmaradt, inkább visszaesett a hőmérséklet. A szőlő tíz C fok alatt nem fejlődik, ennek köszönhető a mostani, körülbelül két hetes elmaradás. Az ideális a 25-26 fokos középhőmérsékleti érték lenne.

Az egyetemi tanár így látja: "Ettől nagyon messze vagyunk most még növekedés vonatkozásában. Ez jól látszik a szőlőknek a jelenlegi hajtásfejlődési rendszerén. A hajtáscsúcs a szőlő esetében - intenzív növekedés esetén - “kampószerűen” visszagörbül, és mint egy kampósbot, úgy lehet látni. Most nagyítóval lehet találni az ültetvényben ilyen jellegű hajtáscsúcsokat, hajtásvégeket."

Az egyetem tíz hektáros cserszegtomaji területén hat és fél hektáron van szőlőültetvény. Ez a növény akár három-öt centiméter növekedést is produkál naponta - amennyiben ideális az időjárás. A fejlődés elmaradása mellett pozitívum, hogy a hőmérsékleti viszonyok a kártevőknek sem kedveznek. A permetezés egy előre elkészített növényvédelmi terv szerint zajlik, amit természetesen adaptálnak az időjárási körülményekhez. Egyelőre nem jellemző a lisztharmat, de a peronoszpórára már figyelni kell. A rovarok közül a moly elleni védekezés ajánlott a mostani időszakban.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Elkezdődött a lépcső felújítása a Keszthelyi Kórház bejáratánál.
 
A belváros ikonikussá vált kávézója és pubja a régi stílust és irányt követi.
 
1,7 millió kockából állították össze az idei LEGO kiállítást a Sopron utcai bevásárlóközpont emeletén.
 
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
 
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
 
A Fidesz-KDNP jelöltje 3 676 voksot kapott, míg a KÉVE indulója, Czuth Zoltán László 3 021-et.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó