+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A meleget és a napsütést várják a mezőgazdászok
2019. május 22. szerda 16:22 - Keszthely
A meleget és a napsütést várják a mezőgazdászok
Az elmúlt időszak esőzéseinek köszönhetően szépen fejlődnek a kalászosok a termőföldeken. A csapadék miatt azonban megnőtt a kártevők száma, a szél viszont hátráltatja a növényvédő szerek kiszórását. A szakemberek úgy vélik, a következő hetekben melegre és napsütésre lenne szükségük a növényeknek, az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban további csapadékra figyelmeztet.

A tavaszi aszály után májusban bőven jutott csapadék a szántóföldekre. Ennek köszönhetően nagyon szépen fejlődik például a sörárpa, amelynek kifejezetten jót tettek az esőzések. A szeles időjárással azonban küzdenek a szakemberek, ez ugyanis nem kedvez a növényvédő szerek alkalmazásának.        

„Az elmúlt időszakban közel 100 ml eső esett, és nagyban hátráltatta a munkákat. A növényeknek, gyakorlatilag az összességének jól esett. A most fejlődő kukoricának, tavaszi kalászosoknak, őszi búzának, repcének, amelynek a hektoliter súlya most dől el, hogy mennyi lesz. Ezeknek jól esett, viszont ez a viharos időjárás, rengeteg csapadék a növényvédelmi munkákat azért nagyon hátráltatja.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az árpa lassan virágzásnak indul, majd beérik a kalász is, ebben nagy kárt már nem tud tenni a következő néhány hét időjárása. Az eső és a szél mellett azonban a hőmérséklet nem az évszaknak megfelelően alakult, ez nem tett jót a kukoricának. A növény ugyan hozzájutott a megfelelő csapadékhoz, a hideg azonban nem kedvez a növekedésnek.           

„Süssön ki a nap, álljon el a szél, ezt mindegyik növény meghálálja. A kukoricákon például nagyon látszik az, hogy ők azért alapvetően fáztak az elmúlt időszakban. Ezen a héten talán ez a két nap, amikor jó idő volt, ezt most melegnek tartjuk, de múlt héten például 3-4 fokok voltak. A kukorica melegigényes növény, tehát például őt hátráltatta ez a hideg idő.” - tette hozzá az igazgató.

A szakemberek elmondása szerint egyelőre elég csapadékot kaptak a növények, most felmelegedésre és napsütésre lenne szükségük. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig marad a 20 fok körüli hőmérséklet és a változékony idő, jövő héttől azonban visszatér az eső.

„Ismét egy csapadékosabb időszak kezdődik. Ennek okozója ugyanis egy frontrendszer, illetve egy mediterrán ciklon is megközelít minket. Igazából ebben még van bizonytalanság a csapadék mennyiségét tekintve. Tehát lehet, hogy gyakorlatilag ilyen pár milliméterrel átrohan ez az egész, de jelenleg a valószínűségi előrejelzések egyre nagyobb számban támogatják azt a verziót, hogy ismételt kiadósabb eső ígérkezik.” - mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A mezőgazdászok jelenleg úgy látják, hogy az időjárás viszontagságai egyelőre nem érintik a termények árait. Ezt ugyanis az európai és a szomszédos országok termése is befolyásolja.       

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó