+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A meleget és a napsütést várják a mezőgazdászok
2019. május 22. szerda 16:22 - Keszthely
A meleget és a napsütést várják a mezőgazdászok
Az elmúlt időszak esőzéseinek köszönhetően szépen fejlődnek a kalászosok a termőföldeken. A csapadék miatt azonban megnőtt a kártevők száma, a szél viszont hátráltatja a növényvédő szerek kiszórását. A szakemberek úgy vélik, a következő hetekben melegre és napsütésre lenne szükségük a növényeknek, az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban további csapadékra figyelmeztet.

A tavaszi aszály után májusban bőven jutott csapadék a szántóföldekre. Ennek köszönhetően nagyon szépen fejlődik például a sörárpa, amelynek kifejezetten jót tettek az esőzések. A szeles időjárással azonban küzdenek a szakemberek, ez ugyanis nem kedvez a növényvédő szerek alkalmazásának.        

„Az elmúlt időszakban közel 100 ml eső esett, és nagyban hátráltatta a munkákat. A növényeknek, gyakorlatilag az összességének jól esett. A most fejlődő kukoricának, tavaszi kalászosoknak, őszi búzának, repcének, amelynek a hektoliter súlya most dől el, hogy mennyi lesz. Ezeknek jól esett, viszont ez a viharos időjárás, rengeteg csapadék a növényvédelmi munkákat azért nagyon hátráltatja.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az árpa lassan virágzásnak indul, majd beérik a kalász is, ebben nagy kárt már nem tud tenni a következő néhány hét időjárása. Az eső és a szél mellett azonban a hőmérséklet nem az évszaknak megfelelően alakult, ez nem tett jót a kukoricának. A növény ugyan hozzájutott a megfelelő csapadékhoz, a hideg azonban nem kedvez a növekedésnek.           

„Süssön ki a nap, álljon el a szél, ezt mindegyik növény meghálálja. A kukoricákon például nagyon látszik az, hogy ők azért alapvetően fáztak az elmúlt időszakban. Ezen a héten talán ez a két nap, amikor jó idő volt, ezt most melegnek tartjuk, de múlt héten például 3-4 fokok voltak. A kukorica melegigényes növény, tehát például őt hátráltatta ez a hideg idő.” - tette hozzá az igazgató.

A szakemberek elmondása szerint egyelőre elég csapadékot kaptak a növények, most felmelegedésre és napsütésre lenne szükségük. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig marad a 20 fok körüli hőmérséklet és a változékony idő, jövő héttől azonban visszatér az eső.

„Ismét egy csapadékosabb időszak kezdődik. Ennek okozója ugyanis egy frontrendszer, illetve egy mediterrán ciklon is megközelít minket. Igazából ebben még van bizonytalanság a csapadék mennyiségét tekintve. Tehát lehet, hogy gyakorlatilag ilyen pár milliméterrel átrohan ez az egész, de jelenleg a valószínűségi előrejelzések egyre nagyobb számban támogatják azt a verziót, hogy ismételt kiadósabb eső ígérkezik.” - mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A mezőgazdászok jelenleg úgy látják, hogy az időjárás viszontagságai egyelőre nem érintik a termények árait. Ezt ugyanis az európai és a szomszédos országok termése is befolyásolja.       

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó