+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vincent van Gogh rajzaiból nyílt kiállítás Keszthelyen
2019. május 21. kedd 15:43 - Keszthely
Vincent van Gogh rajzaiból nyílt kiállítás Keszthelyen
Vincent van Gogh rajzművészetéből nyílt időszaki kiállítás a Helikon Kastélymúzeumban. Az „Igazabb a szó szerinti valóságnál” című tárlat a művész 101 heliogravürjét mutatja be. Az összeállítás egy magángyűjtő tulajdonát képezi, aki maga is ellátogatott a megnyitóra. Véleménye szerint ezt mindenkinek látnia kell.

Vincent van Gogh heliogravürjeit tekintik meg a látogatók. A kiállítás május 18-dika óta látható a Festetics-kastély időszaki kiállítótermében. A tárlat érdekessége, hogy nem a művésztől megszokott színes festmények, hanem fekete-fehér rajzai láthatók rajta. A kezdeti időszakban ugyanis ezekkel gyakorolt a festő.  

„Ezek a rajzok, illetve a rajzok után készült grafikák azt mutatják be, hogy milyen másik oldala van még van Goghnak. Tehát bemutatják egyrészt a pályájának a kezdetét, tehát hogyan gyakorolt, mielőtt igazából híres festővé vált. Hogyan készített vázlatokat a képeihez, vagy hogyan rajzolta le az elkészült festményeit utána, hogy el tudja küldeni a testvérének például és be tudja mutatni neki, hogy min dolgozik éppen, milyen festményen.”   - ismertette Kardos Laura.

A 101 darab rajz egy magángyűjtő tulajdonában van. Ezekre Zürichben talált rá. Thomas Emmerling mindig is nagy rajongója volt van Goghnak. Ezt az összeállítást már több helyre kölcsönadta, mivel vallja, a művész remekműveit meg kell ismertetni a közönséggel.

A keszthelyi kastély a németnyelvű országokban is ismert és kedvelt kirándulási célpont. Mondta el a műgyűjtő. Hozzátette, véleménye szerint pontosan ez az az indok, amiért ezt a helyszín az, ahol méltó módon be tudja mutatni ezt a kincset.

A megnyitón Jancsikity József festő- és grafikusművész méltatta a tárlatot, valamint ismertette a heliogravür technikát.

„Már nem használatos ez, igazából a mai technológia szerint már túlhaladottnak számít, mivel majdhogynem azt lehet mondani, hogy a digitális technológia printek, azok ugyanezt a célt betöltik, tehát reprodukálják és sokszorosítható formában az eredetit, de akkoriban ez egy forradalmi megoldás volt, amikor még a fotográfia is gyerekcipőben járt.”

A tárlaton van Gogh testvéréhez írt leveleiből származó idézetek is megtalálhatóak, melyek a képek hangulatához szolgálnak kiegészítésül. Az „Igazabb a szó szerinti valóságnál” című kiállítást szeptember 22-ig láthatja a közönség.    

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó