+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vincent van Gogh rajzaiból nyílt kiállítás Keszthelyen
2019. május 21. kedd 15:43 - Keszthely
Vincent van Gogh rajzaiból nyílt kiállítás Keszthelyen
Vincent van Gogh rajzművészetéből nyílt időszaki kiállítás a Helikon Kastélymúzeumban. Az „Igazabb a szó szerinti valóságnál” című tárlat a művész 101 heliogravürjét mutatja be. Az összeállítás egy magángyűjtő tulajdonát képezi, aki maga is ellátogatott a megnyitóra. Véleménye szerint ezt mindenkinek látnia kell.

Vincent van Gogh heliogravürjeit tekintik meg a látogatók. A kiállítás május 18-dika óta látható a Festetics-kastély időszaki kiállítótermében. A tárlat érdekessége, hogy nem a művésztől megszokott színes festmények, hanem fekete-fehér rajzai láthatók rajta. A kezdeti időszakban ugyanis ezekkel gyakorolt a festő.  

„Ezek a rajzok, illetve a rajzok után készült grafikák azt mutatják be, hogy milyen másik oldala van még van Goghnak. Tehát bemutatják egyrészt a pályájának a kezdetét, tehát hogyan gyakorolt, mielőtt igazából híres festővé vált. Hogyan készített vázlatokat a képeihez, vagy hogyan rajzolta le az elkészült festményeit utána, hogy el tudja küldeni a testvérének például és be tudja mutatni neki, hogy min dolgozik éppen, milyen festményen.”   - ismertette Kardos Laura.

A 101 darab rajz egy magángyűjtő tulajdonában van. Ezekre Zürichben talált rá. Thomas Emmerling mindig is nagy rajongója volt van Goghnak. Ezt az összeállítást már több helyre kölcsönadta, mivel vallja, a művész remekműveit meg kell ismertetni a közönséggel.

A keszthelyi kastély a németnyelvű országokban is ismert és kedvelt kirándulási célpont. Mondta el a műgyűjtő. Hozzátette, véleménye szerint pontosan ez az az indok, amiért ezt a helyszín az, ahol méltó módon be tudja mutatni ezt a kincset.

A megnyitón Jancsikity József festő- és grafikusművész méltatta a tárlatot, valamint ismertette a heliogravür technikát.

„Már nem használatos ez, igazából a mai technológia szerint már túlhaladottnak számít, mivel majdhogynem azt lehet mondani, hogy a digitális technológia printek, azok ugyanezt a célt betöltik, tehát reprodukálják és sokszorosítható formában az eredetit, de akkoriban ez egy forradalmi megoldás volt, amikor még a fotográfia is gyerekcipőben járt.”

A tárlaton van Gogh testvéréhez írt leveleiből származó idézetek is megtalálhatóak, melyek a képek hangulatához szolgálnak kiegészítésül. Az „Igazabb a szó szerinti valóságnál” című kiállítást szeptember 22-ig láthatja a közönség.    

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó