+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Harmadszor rendezték meg a nótaversenyt
2019. május 13. hétfő 16:12 - Cserszegtomaj
Harmadszor rendezték meg a nótaversenyt
A magyar nóta valójában egy imádság – ezzel a gondolattal vette kezdetét a harmadik Nótás kedvű volt az apám elnevezésű nótafesztivál Cserszegtomajon. Idén 8 település 21 résztvevője, köztük csoportok és egyéni versenyzők is neveztek a megmérettetésre. A dalos kedvűek repertoárjában vidám és szomorkás dallamok egyaránt szerepeltek.

Minden érzelmet ki lehet fejezni a magyar nótával. Állítják a verseny résztvevői, akik Cserszegtomaj, Rezi, Várvölgy, Hévíz Keszthely, Sármellék, Zalavár és Gyenesdiás településekről érkeztek. Idén összesen 21 nevező állt ki a zsűri elé. Rosta Endre a helyi erőt képviselte, előadásában két dalt, a Krasznahorka várát és a Harangoznak este a falunkban címűt is hallhatta a közönség. Mint elmondta, véleménye szerint szükség van a hagyományápolásra, melyhez hozzátartozik a nótázás is. A versenyre hetek óta készült.

 „Elég sokat, mert azért ez régi nóta, amit én nem nagyon ismertem, és akkor már egy ideje itt próbáltuk, Több órát naponta, egy-két napja már több órát gyakorolok otthon, hogy hát ennyire sikerüljön.”

A Nótás kedvű volt az apám című nótaéneklési versenyt harmadik alkalommal rendezték a településen. Mint elhangzott, a program nem valósulhatott volna meg a helyi önkormányzat segítsége nélkül.

„Az éves kulturális rendezvények sorában kiemelt helyet foglal el a Nótás kedvű volt az apám nótafesztivál is. És nagyon komoly hangsúllyal a kulturális életért felelősök ebbe bele is fektetnek sok energiát, hogy ez szépen, zökkenőmentesen legyen megrendezve.” - mondta el Bartha Gábor polgármester.

A találkozóra mindenki a számára kedves nótával nevezhetett, amely nem haladhatta meg a három percet. A négytagú zsűri figyelte az előadásmódot és a dalválasztás helyességét is. Az eseményt a helyi nyugdíjasklub tagjaiból álló művészeti csoport kérésére valósították meg az egyesület vezetői.

„Minden egyes próbánk végén az volt a kívánság, hogy énekeljünk magyar nótákat. Nagyon sok magyar nótát így megismertek és gondoltuk, hogy ez a magyar nóta szeretet ez jó lenne, hogyha átragadna más nemzedékekre, fiatalabbakra is. Volt olyan is, amikor hívtuk az unokákat vagy éppen a gyerekeket, együtt énekeltünk." - ismertette Koroncz Katalin szervező.

A Nótafesztivált a nagy érdeklődésre való tekintettel várhatóan jövőre is megrendezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó