+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsz éves a Babamúzeum
2019. május 9. csütörtök 19:33 - Keszthely
Húsz éves a Babamúzeum
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli Keszthelyen a Népviseletes Babamúzeum. A nagy népszerűségnek örvendő múzeum részei nem csak azt mutatják be, hogy milyen ruhákat viseltek tájegységenként az emberek, hanem azt is,hogy milyen házakban éltek.

Keszthely szívében áll Túri Török Tibor első keszthelyi múzeuma,a Népviseletes Babamúzeum, ahol a  Kárpát-medence öltözeteit viselik a kiállított babák bemutatva milyen széles a magyar népviselet. Talán a legszínesebb a világon. A bemutatóhely 2009-ben nyitotta meg kapuit,egy kézdivásárhelyi babamúzeum adta ötlet alapján.

"Gondoltam egyet hozzáfogtam a keszthelyihez,ez körülbelül 600 babát, 600 népviseletet mutat be ,nagy Magyarország népviseleteit,s hát ezen keresztül is szeretném tudatosítani,hogy ez az ország nem ekkora volt, hanem léteznek székelyek, vannak Felvidéken, élnek magyar népcsoportok,úgy Kárpátalján, Délvidéken."-mondta Túri Török Tibor.

A múzeumban található babák, tárgyak nem csupán tájanként , szakmánként mutatják be a női és férfi népviseletet,hanem azt is megismerheti a látogató,hogy életkoronként hogyan változtak a viseletek milyen kiegészítők díszítették a magyar lányok,asszonyok és férfiak ruháit, az egykori vidéki élet divatját. A múzeum emeleti része korhű ábrázolással mutatja meg a népi építészetet, tanyák,falvak házait, de a balatoni hajózás történetébe is bepillantást enged egy-egy darab. A Babamúzeum Keszthelyen nem csupán a korok kalandozása,hanem nagy értékközvetítő is.

"Keszthelyen kiemelkedő múzeumok,kiállítóterek találhatók amelyek a városunkat magas kulturális rangra emelik,ennek következtében és ennek köszönhetően  kapta meg Keszthely 2005-ben a Kultúra Magyar Városa megtisztelő címet. Ezek egyik jeles képviselője a Népviseletes Babamúzeum,nem véletlen történt az,hogy 2008-ban Keszthely Város Önkormányzata a Babamúzeumnak ítélte oda a Pro Cultura Keszthely kitüntető címet."- adott tájékoztatást Csótár András, az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke.

A tulajdonos célja  megvalósult ,a babacsodákkal megismertetni népi kultúránk egy szeletét. a mindennapi és ünnepi viseleteket. Az egykori magtár épületében kialakított  Babamúzeum 20 éve várja a látogatókat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó