+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fontos a felelős ebtartás
2019. április 10. szerda 16:13 - Keszthely
Fontos a felelős ebtartás
Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés is érkezett a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, mely szerint szabadon kóborló kutyákat láttak. A járókelőkben többször keltettek félelmet az állatok, akik olykor balesetet is okozhatnak. A rendőrség most újra felhívja a figyelmet a felelős ebtartás szabályaira.

Ezek a kutyák az előírásoknak megfelelően kerítés mögött tartózkodnak. Az ebtartás szabályai szerint ugyanis a gazdának a felelőssége gondoskodni arról, hogy állata zárt helyen legyen és megtegyen minden szükséges intézkedést arra vonatkozóan, hogy kutyája ne jusson ki az útra felügyelet, póráz nélkül. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el.

„A szabálysértési törvény alapján mindig a kutyának a tulajdonosa, vagy ha a tulajdonosnak a felügyeletéből kikerül, akkor a felügyeletet gyakorló személynek a kötelessége annak a biztosítása, hogy ez a kutya ne okozzon senkinek sérülést, azaz zárt helyen legyen, pórázon legyen és szabadon ne tudjon közlekedni.”  - ismertette Dr. Lakics Andrea.

A rendőr őrnagy hozzátette, legtöbbször akkor fordul elő probléma, ha az állat felügyelője idősebb személy vagy gyermek, akik nehezebben tudják kordába tartani az ebeket.  Keszthelyen több kóbor kutya található, amelyek a gyepmester szállít el. Ezek között az állatok között nem csak olyanok vannak, amik gondatlanság miatt kerülnek az utcára, gyakran találhatók olyanok is, amik szinte megállíthatatlanul szöknek el a kertekből - mondta el Kalmár Gábor ebtelep vezető.   

„Nehéz ügy, mert ugye a törvénybe szökés mentes biztos, kerítés biztosítása áll, hát azt azért az emberek nagy része megteszi, de ugye van aki ezzel nem törődik, mert hogy a kutya elmegy, megsétáltatja magát, és így sokkal egyszerűbb, mint hogy nekünk kelljen elvinni mondjuk egy nagy körre sétálni, és majd hazamegy. Nos ez igaz, mert a kutyák 99%-a hazamegy, csak mondjuk átmegy egy főúton, átmegy egy úton, bicikliseket támad meg esetleg, hogyha olyan a kutya.”

A törvény szerint, amennyiben az elszabadult kutya balesetet okoz és ez a hatóság tudomására jut, a tulajdonos pénzbírságra, súlyosabb esetben akár szabadságvesztésre is számíthat. Abban az esetben viszont, ha az állat a ruházatban vagy járművön okoz sérülést, a gazda anyagi kártérítési felelősséggel tartozik a sértett felé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó