+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
2019. április 8. hétfő 14:48 - Keszthely
II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
II. Rákóczi Ferencre emlékeztek a Keresztény Értelmiségiek Szövetség Keszthelyi Csoportja, valamint a Keszthelyi Nemzeti Kör és a Keszthelyi Rákóczi Szövetség képviselői. Az eseményen rövid műsort tartottak, majd megkoszorúzták a Túri Török Tibor által készített szobrot.

A Rákóczi térre gyűltek össze a civilszervezetek képviselői. Az esős idő ellenére is megtartották megemlékező műsorukat. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja minden évben megrendezi a visszaemlékezést, melyre más szervezeteket is meghívnak. Az alkalmon a magyar főnemes életéről hallhattak rövid előadást az érdeklődők. Mint elhangzott, az erdélyi fejedelem olyan történelmi személy, akit méltón nevezhetünk a magyarok nemzeti hősének.

„Majdnem szétesett az ország. Ugye a háború a törökkel, illetve az, hogy szétszakadt az ország három részre, illetve majdnem négy részre is. Na most ő volt az, aki, hogyha a szabadságharc, ha nem is nyert, de mégis, mert visszaállították újra a rendi országgyűlést, sikerült elérnie azt, hogy az ellenállási jog, tehát azokat az ősi megszerzett jogokat, azt részben sikerült helyreállítani. És a magyarság tulajdonképpen megmaradt, nem olvadt be.” - mondta el Krupla Zoltán a KÉSZ tagja. 

Az eseményen tárogató kísérettel énekeltek dalokat a résztvevők. Rákóczi és tevékenysége ugyanis nagy hatást gyakorolt a népzenére is, hiszen számos dal származik a kuruc időszakból. A zenés produkciók mellett versek és korabeli idézetek is elhangzottak. A megemlékezésen részt vett Keszthely város alpolgármestere, Nagy Bálint is. A műsor végén a civilszervezetek vezetőivel közösen helyeztek el koszorút a Túri Török Tibor által készített szobornál. A 2019-es évet a magyar Országgyűlés emlékévvé nyilvánította, mivel a főnemest 315 évvel ezelőtt, 1704. július 8-án választottak fejedelemmé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó