+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
2019. április 8. hétfő 14:48 - Keszthely
II. Rákóczi Ferencre emlékeztek
II. Rákóczi Ferencre emlékeztek a Keresztény Értelmiségiek Szövetség Keszthelyi Csoportja, valamint a Keszthelyi Nemzeti Kör és a Keszthelyi Rákóczi Szövetség képviselői. Az eseményen rövid műsort tartottak, majd megkoszorúzták a Túri Török Tibor által készített szobrot.

A Rákóczi térre gyűltek össze a civilszervezetek képviselői. Az esős idő ellenére is megtartották megemlékező műsorukat. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja minden évben megrendezi a visszaemlékezést, melyre más szervezeteket is meghívnak. Az alkalmon a magyar főnemes életéről hallhattak rövid előadást az érdeklődők. Mint elhangzott, az erdélyi fejedelem olyan történelmi személy, akit méltón nevezhetünk a magyarok nemzeti hősének.

„Majdnem szétesett az ország. Ugye a háború a törökkel, illetve az, hogy szétszakadt az ország három részre, illetve majdnem négy részre is. Na most ő volt az, aki, hogyha a szabadságharc, ha nem is nyert, de mégis, mert visszaállították újra a rendi országgyűlést, sikerült elérnie azt, hogy az ellenállási jog, tehát azokat az ősi megszerzett jogokat, azt részben sikerült helyreállítani. És a magyarság tulajdonképpen megmaradt, nem olvadt be.” - mondta el Krupla Zoltán a KÉSZ tagja. 

Az eseményen tárogató kísérettel énekeltek dalokat a résztvevők. Rákóczi és tevékenysége ugyanis nagy hatást gyakorolt a népzenére is, hiszen számos dal származik a kuruc időszakból. A zenés produkciók mellett versek és korabeli idézetek is elhangzottak. A megemlékezésen részt vett Keszthely város alpolgármestere, Nagy Bálint is. A műsor végén a civilszervezetek vezetőivel közösen helyeztek el koszorút a Túri Török Tibor által készített szobornál. A 2019-es évet a magyar Országgyűlés emlékévvé nyilvánította, mivel a főnemest 315 évvel ezelőtt, 1704. július 8-án választottak fejedelemmé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó