+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tavaszi kiállítás a Balatoni Múzeumban
2019. április 8. hétfő 12:55 - Keszthely
Tavaszi kiállítás a Balatoni Múzeumban
Szombaton nyílt meg a Balatoni Múzeumban az a tavaszi kiállítás, amelynek anyagát nagy részben a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból válogatták. A Keszthely és Keszthely környéki alkotók tavaszi kiállítása felidézi a régmúlt Húsvéthoz köthető hagyományokat, szokásokat is. A múzeum időszaki kiállítása április végéig igazi ünnepváró hangulatban várja a látogatókat.

A Badacsonytördemici néptáncosok  népi játékokkal és tánccal igazi  tavaszi hangulatot teremtettek a Balatoni Múzeum új időszaki kiállításának magnyitóján, ahol többen is köszöntötték a Keszthely és környéke alkotóit. Vozár Péterné önkormányzati képviselő  a Húsvétról, a kereszténység legnagyobb ünnepéről beszélt a kiállítás kapcsán. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte: "Kevés olyan település van ahol olyan nagy hagyományokra tekint vissza a régmúlt mesterségeinek ápolása mint Keszthely." A városban működő közösségépítő szakkörökről Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója beszélt a népművészet kedvelőinek.

"A jelenleg bemutatkozó tárlaton négy szakkör tartozik a művelődési központ alá. Ami azt jelenti, hogy három az alkotóházban van, egy pedig a kerámia műhelyben. Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezek a közösségek valóban több évtizedes múlttal rendelkeznek, hiszen ha azt mondom, hogy a legelső, a legidősebb 45 éves múltra nézhet vissza, ez a kerámia szakkör."- mondta Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A kiállítást megnyitó Zala megyei népművészeti referens mondott köszönetet a zalai népművészeket átfogó egyesület aktív tagjainak,alkotóinak és mindazoknak akik a kihalófélben lévő népi kismesterségeket választották szabadidejük hasznos eltöltésére, a természetes anyagok megmunkálásával.

"Nagy öröm, hogy  népi tárgyalkotó kultúra szinte teljes alapanyag körét láthatjuk itt ezekben a gyönyörű alkotásokban. Külön öröm, hogy olyan alkotóktól láthatunk kiállítási tárgyakat akik több évtizede az életük részévé tették az iparművészet tovább örökítését."- adott tájékoztatást Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület népművészeti referense.

A tavaszi kiállításon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan dísztárgyakat, használati tárgyakat, eszközöket láthat az érdeklődő. Fából készült bútorokat, edényeket. Lakást díszítő szőtteseket, nemez munkákat, gyönyörű ékszereket, népviseleteket. Kerámia díszeket, edényeket és húsvéti hímes tojásokat. Írva, karcolva, festve. Ki ahogyan készíti saját háza táján. A tárlat április 27-ig látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus