Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Festetics ezüstkincsek a Helikon Kastélymúzeumban
2019. ápr. 3. szerda | Keszthely
Festetics ezüstkincsek a Helikon Kastélymúzeumban
Keszthely Seuso kincseiként is emlegetik azt az ezüst étkészletet, amit a bécsi Dorotheum aukciósház árverezett el. A magyar állam kikiáltási áron, mintegy 6,5 millió forintért vásárolhatta meg az egykor a Festetics család birtokában lévő ezüstneműt. A műkincseket ma délelőtt adták át a Helikon Kastélymúzeumnak.

Az ezüstneműn a Festetics család grófi koronája valamint címerállatai láthatók. A mintegy 18 kilogrammnyi műkincsek 1796-os és 1817-es fémjellel, valamint Wilhelm Schwegerl vagy Anton Köll jegyeivel vannak ellátva. Pálinkás Róbert, a múzeum igazgatója elmondta, közös partneri együttműködésnek köszönhető, hogy a Festeticsek egykori kincsei visszakerülhettek eredeti helyükre.                         

„Egy sikertörténetnek a végén állunk, a műtárgyak itt vannak, innentől a Helikon Kastélymúzeum tulajdonában vannak. Ami nagyon szép és nagyon jó lesz, hogyha elkészül a Nemzeti Kastélyprogramos felújítás a kastélyban, akkor a fehér tükörteremben be tudjuk rendezni az eredeti formájú ebédlőt.” - tájékoztatott a kastélymúzeum igazgatója.

A műkincsek a Nemzeti Kastély és Várprogram műkincsvásárlási keretének köszönhetően kerültek haza. A ma délelőtti sajtótájékoztatón Tuzson Bence elmondta, egy nemzet akkor képes fennmaradni, ha megbecsüli a saját múltját. Hozzátette, Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tárgy kerüljön haza. A közszolgálatért felelős államtitkár a bemutatón egy újabb kehellyel bővítette a gyűjteményt, amely az árverés után bukkant fel.

„A történelem, az nem vitrinbe való, a történelmet meg kell mutatni. Ebből a történelemből aztán össze kell állítanunk a jövő magyarságának történetét is. Nagy jelentősége van annak, hogy az Y generációnak, a Z generációnak képesek vagyunk-e megmutatni, hogy milyen volt Magyarország története, mert ahogy Kodály Zoltán fogalmazott:a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, hogyha a következő nemzedék újra és újra meg nem szerzi magának." - emelte ki az államtitkár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a II. világháború után eltűnt kincsek a magyar emberek lelkének egy-egy darabjai. A keszthelyi Festetics-kastélyba a megmaradt tárgyak mellett számos bútor is visszakerült az elmúlt években. Manninger Jenő, a  térség országgyűlési képviselője kiemelte, ezek a műkincsek jelentős szerepet játszanak a régió életében.

„A magyar kultúrának nagyon fontos része a Festetics-örökség, ezen belül ezek a műkincsek. Ez itt különösen fontos a térségben. Ráadásul turisztikai központ is Keszthely, és az is alapvetően a Festetics-örökségre épül, a kulturális turizmusra.” - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély és Várprogram miniszteri biztosa méltatta az ezüstkincsek jelentőségét. Hozzátette, egy éven belül megvalósul a tükörterem felújítása, az ezüst étkészletet itt láthatja majd a nagyközönség.           

Regman karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Keszthely
Az újonnan alakult Civil Pódium Egyesület célja a közösségépítés.
| 2023. dec. 15. péntek 14:46 | Keszthely
Öt új szobát rendeztek be, a Fejőházban pedig történelmi játszóteret hoztak létre.
| 2023. okt. 3. kedd 14:51 | Keszthely
Ezzel a sármelléki légimentő bázis első helyen végzett az országos versenyben.
| 2023. szep. 29. péntek 16:52 | Keszthely
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.