+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tilos és káros az égetés
2019. április 2. kedd 17:48 - Keszthely
Tilos és káros az égetés
Március 29-étől általános tűzgyújtási tilalom lépett életbe Zala megyében is. Az erdőkre és a mellettük álló fásításokra, valamint az ezek határától számított kettőszáz méteren belüli területekre vonatkozik a tiltás. A jogszabály ugyan nem tiltja ebben az időszakban a kerti hulladék égetését, de a környezetvédelem érdekében nem tanácsos az otthoni tűzgyújtás sem.

Jóval környezetbarátabb megoldás az égetésnél a kerti hulladék elszállíttatása. Keszthelyen ezt a munkát a HUSZ Kft. végzi. A dolgozók minden hónap első hétfőjén és keddjén járják végig a várost és gyűjtik a szállító autóba a lakosság által kihelyezett zöld- és biohulladékot. A szolgáltató ügyvezetője azt kéri, hogy az ágakat mindenki összekötegelve helyezze ki a háza elé. Körös László hozzátette: az apróbb nyesedéket a náluk vásárolható, lebomló zsákokba lehet helyezni. "Inkább a háztartási kisebb mennyiségek begyűjtését tudjuk ilyen alkalmakkor vállalni. Hogyha valaki hatalmas kertrendezésben vagy telep átalakításban van, akkor az megteheti, hogy ingyen kiviszi a zöldhulladékát a KETÉH telepre. Fontos, hogy hozza magával a lakcímkártyáját és az utolsó hulladék-díjfizetésről szóló csekket vagy bármilyen igazolást" - mondta el az ügyvezető.

Utánfutóval igyekszik a KETÉH telepre Kónya Mihály. A kertben összegyűjtött ágak nagy mennyisége miatt csak több fordulóval tudja megoldani a szállítást. A KETÉH telepen a lakosság által leadott és a szállító autók által behozott zöldhulladékot összeaprítják, majd komposztot készítenek belőle. Azt mondja: főleg környezettudatossága miatt választja ezt a megoldást, égetés helyett. "Én általában mindig ide szoktam hozni a hulladéktelepre, nem elégetni, otthon füstölni. Igazából nagyon fontos a környezetünk védelme, és ezeket a faágakat, ágakat, amit ki lehet ide hozni, ez nagyszerű, és itt nagyon jól feldolgozzák, újrahasznosítják. És ha ennyit hozzá tudunk tenni a környezetünknek a javításához, akkor ezt én megteszem" - tette hozzá.

Az égetés különös odafigyelést igényel, mert könnyen lehet nagy kárt okozni az avar, tarló- és erdőtüzekkel. Az elmúlt időszak szárazsága miatt az elmúlt héten pénteken tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

"Azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, erdők és fásítások határától számított 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokban, közúti és vasútmenti fásításokban is. Továbbá nagyon fontos, hogy tilos a parlag- és gazégetés is ebben az időszakban" - mondja Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A tüzek elkerülése érdekében tilos minden tűzveszélyes tevékenység folytatása, égő cigarettacsikkek és egyéb dohánytermékek eldobása. Utóbbi környezetünk védelme miatt egyébként sem tanácsos. A szabályok megszegését hárommillió forintig terjedő büntetéssel sújthatják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus