+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tilos és káros az égetés
2019. április 2. kedd 17:48 - Keszthely
Tilos és káros az égetés
Március 29-étől általános tűzgyújtási tilalom lépett életbe Zala megyében is. Az erdőkre és a mellettük álló fásításokra, valamint az ezek határától számított kettőszáz méteren belüli területekre vonatkozik a tiltás. A jogszabály ugyan nem tiltja ebben az időszakban a kerti hulladék égetését, de a környezetvédelem érdekében nem tanácsos az otthoni tűzgyújtás sem.

Jóval környezetbarátabb megoldás az égetésnél a kerti hulladék elszállíttatása. Keszthelyen ezt a munkát a HUSZ Kft. végzi. A dolgozók minden hónap első hétfőjén és keddjén járják végig a várost és gyűjtik a szállító autóba a lakosság által kihelyezett zöld- és biohulladékot. A szolgáltató ügyvezetője azt kéri, hogy az ágakat mindenki összekötegelve helyezze ki a háza elé. Körös László hozzátette: az apróbb nyesedéket a náluk vásárolható, lebomló zsákokba lehet helyezni. "Inkább a háztartási kisebb mennyiségek begyűjtését tudjuk ilyen alkalmakkor vállalni. Hogyha valaki hatalmas kertrendezésben vagy telep átalakításban van, akkor az megteheti, hogy ingyen kiviszi a zöldhulladékát a KETÉH telepre. Fontos, hogy hozza magával a lakcímkártyáját és az utolsó hulladék-díjfizetésről szóló csekket vagy bármilyen igazolást" - mondta el az ügyvezető.

Utánfutóval igyekszik a KETÉH telepre Kónya Mihály. A kertben összegyűjtött ágak nagy mennyisége miatt csak több fordulóval tudja megoldani a szállítást. A KETÉH telepen a lakosság által leadott és a szállító autók által behozott zöldhulladékot összeaprítják, majd komposztot készítenek belőle. Azt mondja: főleg környezettudatossága miatt választja ezt a megoldást, égetés helyett. "Én általában mindig ide szoktam hozni a hulladéktelepre, nem elégetni, otthon füstölni. Igazából nagyon fontos a környezetünk védelme, és ezeket a faágakat, ágakat, amit ki lehet ide hozni, ez nagyszerű, és itt nagyon jól feldolgozzák, újrahasznosítják. És ha ennyit hozzá tudunk tenni a környezetünknek a javításához, akkor ezt én megteszem" - tette hozzá.

Az égetés különös odafigyelést igényel, mert könnyen lehet nagy kárt okozni az avar, tarló- és erdőtüzekkel. Az elmúlt időszak szárazsága miatt az elmúlt héten pénteken tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

"Azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, erdők és fásítások határától számított 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokban, közúti és vasútmenti fásításokban is. Továbbá nagyon fontos, hogy tilos a parlag- és gazégetés is ebben az időszakban" - mondja Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A tüzek elkerülése érdekében tilos minden tűzveszélyes tevékenység folytatása, égő cigarettacsikkek és egyéb dohánytermékek eldobása. Utóbbi környezetünk védelme miatt egyébként sem tanácsos. A szabályok megszegését hárommillió forintig terjedő büntetéssel sújthatják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó