+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Előadás a kertterápiáról és az erdők védelméről
2019. március 19. kedd 16:00 - Rezi
Előadás a kertterápiáról és az erdők védelméről
Rezi adott otthon a 2019-es idény tavaszi Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Találkozójának. Az esemény célja, hogy új ismeretekkel lássa el azokat, akik az ágazatban dolgoznak. Ezúttal az erdők védelméről, valamint a kertek és a pszichológia közötti kapcsolatról tartottak előadásokat a meghívott szakemberek.

Magyarországon az utóbbi években egyre többen kezdtek el foglalkozni gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, ám még mindig csekély a számuk a lehetőségekhez képest. A szakemberek szerint a kerti tevékenységek népszerűsítésére leginkább a gyakorlati bemutatók szolgálhatnak segítségül, ahol a hobbykertészek is elsajátíthatják a gazdálkodás minden apró csínját. Ezen kívül találkozókat is létrehoznak, ahol különböző előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.

A hétvégén Reziben rendezték meg a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Találkozó idei tavaszi programját. Az eseményt két téma köré szervezték.

„Az egyik a kertterápia, ami a kertnek az emberre való hatását és az összefüggéseit taglalja és próbálja átvinni a köztudatba és a szélesebb körbe. A másik az erdő, a hazai erdők állapota.” - ismertette Darázsi Zsolt.

Az ökoterápiáról több szakember is tartott előadást. Megerősítették, a közösségi kertekben jól használható a pszichoterápia, hiszen a természetben végzett munka nyugtató hatással bír. A pszichés problémákkal küzdő betegek számára egyes intézmények már több éve tartanak kertészkedéssel kapcsolatos gyógyítási folyamatokat.

„Nálunk a pszichiátriai osztályon a gyógyító célú foglalkoztatóban a betegeknek a terápiájában nagyon fontos szerepet keresünk abban a lehetőségben, hogy a helyi adottságokat kihasználva a természetbe foglalkoztassuk őket. S hogy a természetnek a működése, az milyen módon adaptálható vissza arra, hogy a betegek önmagukat, saját magukat és a személyiségüket fejlesszék.” - mondta el Kocvács Zsuzsanna szociális munkás, életmód tanácsadó terapeuta.

A gyümölcsészeti találkozóra 40 fő érkezett az ország egész területéről. A résztvevők szerint az elhangzott információk jól hasznosíthatóak a mindennapjaik során, vagy legalábbis gondolatébresztők.

„Eszembe jutott, hogy mennyire szerencsések vagyunk mi, hogy otthon gyermekeinkkel mondjuk pajtaépítés közben ez nem terápiaként, hanem egy közös családi munkaként jelentkezik és azt nem mondanom, hogy talán sokszor fel sem fogjuk, hogy mennyire jó helyen élünk mi itt Európában.” - véleményezte Potyondi Ákos.

A gyümölcsészeti találkozót évente kétszer tartják meg a szervezők. A helyszín kiválasztásánál ügyelnek arra, hogy az ország minden területén lehetőség legyen ismertetni a legújabb kutatásokat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó