+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balaton sokszínűsége festményeken
2019. március 11. hétfő 14:58 - Keszthely
A Balaton sokszínűsége festményeken
48 év munkáját öleli fel a szombaton nyílt Csiszár Elek kiállítás. A balatoni Múzeumba hazahozta festményeit a keszthelyi születésű művész, aki egész életét a Balaton mellett töltötte. A tárlaton a balatoni világ mellett portrék is megjelennek, de olyan alkotásokat is láthat a néző, amelyek a 21. század emberének tartanak tükröt.

A Balaton festőjeként is emlegetik Csiszár Eleket. A keszthelyi születésű művésznek ugyanis szinte nincs olyan képe, amelyen nem jelenik meg a tó sokszínűsége. Csiszár Elek azonban azt a Balatont ábrázolja, amely a nyaralók távozása után tárul a néző szeme elé. Képein a földszínek, valamint a kék és a zöld dominálnak, harsány színek nem is jelennek meg az alkotásokon. A képek mindegyike a művész lelkének egy darabja.

„Olvastam a nagybányai iskoláról egy könyvet, és abban azt olvastam, hogy állandóan keresték a nagy motívumot. Ó, hát mondom nagyszerű, akkor én most nekiállok, és keresem a nagy motívumot. Gyalog elmentem sokszor Gyenesdiásig, Libás, és nem találtam a nagy motívumot. Évekkel később jöttem rá, hogy a nagy motívum nem ott van, hanem itt. Ha itt nincs semmi, akkor én hiába keresem a külső, nagy motívumot.” - tájékoztatott a művész.

A Balatoni Múzeumban szombat délután nyitotta meg kapuit Csiszár Elek életmű kiállítása. A tárlat 48 év munkáját mutatja be, a falakon a tájképek mellett portrék is megjelennek, de a néző olyan alkotásokat is láthat, amelyek tükröt tartanak a társadalomnak. Csiszár Elek rendkívül termékeny festő, így Keszthelyen művészetének egy szelete látható, ez azonban képet ad a 87 éves alkotó munkásságáról.

„Ez a három terem kicsi ahhoz, hogy egy ennyire termékeny és nagyon gazdag gondolatvilágú művészt teljes mértékben bemutasson. Ugyanakkor mégiscsak egy retrospektív kiállítás, ami keresztmetszetet ad, és megmutatja, hogy az a gondolkodási mód az helyenként kicsit változó festészeti eszközökkel, de folyamatosan megjelenik. Nem érződnek nagyon nagy stiláris kilengések és hullámzások.” - emelte ki Dr. Kostyál László, művészettörténész.

A Csiszár Elek által ábrázolt világ mindannyiunk része, a kiállított festmények számosolyan élményt és gondolatot hoznak a felszínre, amely minden ember lelkében ott lakik. A Balatoni Múzeumban nyílt tárlat május 12-ig látható.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó