+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a tavaszi vetés a földeken
2019. március 8. péntek 17:15 - Keszthely
Elkezdődött a tavaszi vetés a földeken
Nagyjából 150 mm csapadék hiányzik a mezőgazdasági területekről a szakemberek szerint. Ez nem kedvez a kalászosoknak, a vetőmag árai is emelkedtek, így a késztermékek drágulására is számítani lehet idén. A termés hozamának és minőségének megőrzése érdekében fontos, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak a megváltozott időjárási helyzetekhez.

Már vetik az árpát a Georgikon Kar földterületén. A korai tavasz miatt két-három héttel előbb kezdődtek a munkálatok az elmúlt évekhez képest. A szakemberek szerint az aszályos időszak nem kedvez a kalászosoknak, emiatt mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a talajban lévő nedvességet minél tovább megtartsák. A hiányzó csapadékmennyiséget azonban nem tudják pótolni, így várhatóan az idei évben is gyengébb termés várható.

„A munka dandárjánál tartunk, bár a naptár nem ezt mutatja, hogy itt kéne tartanunk. Nagyon sok területen végeztünk már a fejtrágyáknak a kijuttatásával, jelenleg a tavaszi árpa vetése folyik. Nagyon hamar lett tavasz, és indukálta azt, hogy már február közepétől gyakorlatilag kint tudunk lenni a földeken. Egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Időben el tudjuk végezni a fejtrágyázásokat, időben el tudjuk vetni a tavaszi árpát, de mi ennek az ára? Az, hogy egy aszály van, kijelenthető. jelenleg számításom szerint 100-150 mm csapadék hiányzik a földekről.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. igazgatója.

Zsittyán Tamás azt mondja, a mezőgazdaságban is jól nyomon követhető a klímaváltozás. A szélsőséges időjárási jelenségek, a hirtelen lezúduló sok eső, majd hosszú, száraz időszakok kihívások elé állítják a gazdálkodókat. A szakember véleménye szerint nagyon fontos, hogy alkalmazkodni tudjanak ezekhez a megváltozott helyzetekhez. A kalászosoknak láthatóan nem tesznek jót a szélsőségek, a kukorica azonban kiemelkedő évet zárt tavaly.

„A kukoricának egy nagyon jó éve volt, míg a kalászosok, tavaszi kalászosok nem jól szerepeltek. Amikor egy növénynek az élete elkezdődik, nyilván ahhoz víz szükséges. Már a kelésnél nagyon sok minden eldől, hogy milyen egységesen kel, hogy tud elbokrosodni. A tavalyi esztendőben egy óriási hiány keletkezett a sörárpa, tavaszi kalászosok esetében, ezt az idei évben a vetőmag árakon nagyon látjuk, illetve azoknak a tételeknek a csíraképességén is akár.” - emelte ki az igazgató.

A szakemberek szerint a gyengébb termés, illetve a vetőmag árainak növekedése a késztermékek áremelkedését hozza magával. Már az elmúlt évben is látható volt a sör árának emelkedése, ez az idei évben fokozódhat. A gazdák felhívják a figyelmet, a korai talajzárásokkal, a vetések hengerezésével elő lehet segíteni a földben lévő nedvesség megőrzését.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó