+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Már javában metszik a szőlőt a gazdák
2019. március 7. csütörtök 16:04 - Rezi/Cserszegtomaj
Már javában metszik a szőlőt a gazdák
A korai tavasznak köszönhetően rohamosan közeledik a rügyfakadás, így a szőlősgazdáknak igyekezniük kell, hogy befejezzék a metszést. Sok helyen már a tél folyamán is metszettek, így a tőkéket napokon belül felkészíthetik a termésre. A metszés az egyik legfontosabb művelet a szőlőtermesztésben, hiszen ezzel többek között a terméshozamot is szabályozzák a gazdák.

Már a metszési munkák végénél járnak ebben a rezi szőlészetben. A vesszőket már a lombhullást követő negyedik héttől el lehet kezdeni metszeni, a nagyobb területeken szükség is van erre ahhoz, hogy időben végezzenek a munkálatokkal. A rezi pincészet tulajdonosai már január közepe óta metszenek, még nagyjából három napnyi munkájuk van hátra a 2,5 hektáros területen. A metszést követően azonban számos más feladat is van még.

„A következő munka, hogy a vesszőt belemulcsolja a férjem, és akkor az belekerül a talajba. Szép, egészséges volt a vessző, úgyhogy mehet vissza, meg nem volt trágyázás. Aztán utána a drótokat kell megigazítani a támrendszeren, és utána jöhet a vessző lekötése. Mi szálvesszőre metszünk, és akkor így mindig a vesszőket le kell kötni.” - mondta Decsics Györgyné, szőlősgazda.

A Georgikon Szőlészetében is javában metszik a tőkéken maradt vesszőket a hallgatók. A leendő szőlész-borászok nagy szakértelemmel, egymást segítve dolgoznak a területen. A cserszegtomaji szőlészetben az összes művelési módot megtanulhatják a hallgatók. A metszés a szőlőtermesztés egyik legfontosabb művelete, mert ezzel lehet szabályozni azt, hogy mennyi hajtás fog nevelődni, valamint, hogy mennyi termést hoz a szőlő.

„Ez egy nagyon fontos munka. Célszerű lenne a nagyobb sebfelületeket kezelni a metszést közvetlenül követően, mert azokon a fás részeken a kórokozók, betegségek behatolhatnak a tőkébe, és akkor tőkepusztulás lehet. Amint a metszéssel végeztünk, vagy vele párhuzamosan már lehet kezdeni a támberendezés karbantartását, huzalok megfeszítését. Már lehet gondolkodni az első gyomirtások elvégzésén, hogy mechanikailag vagy vegyszeresen fogjuk elvégezni.” -  tájékoztatott Dr. Kocsis László, Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A Georgikon Karon számos kutatás folyik a szőlőhöz kapcsolódóan is. Éppen ezért a kékfrankos és a cabenet sauvignon tőkékről lemetszett vesszőket a szakemberek megmérték és feljegyezték azok tömegét. Ebből a későbbiek során egy terméshozamra vetített arányszámot számolnak, ez alapján ajánlásokat tudnak tenni a termelőknek a tőketerhelésre vonatkozóan.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó