+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Már javában metszik a szőlőt a gazdák
2019. március 7. csütörtök 16:04 - Rezi/Cserszegtomaj
Már javában metszik a szőlőt a gazdák
A korai tavasznak köszönhetően rohamosan közeledik a rügyfakadás, így a szőlősgazdáknak igyekezniük kell, hogy befejezzék a metszést. Sok helyen már a tél folyamán is metszettek, így a tőkéket napokon belül felkészíthetik a termésre. A metszés az egyik legfontosabb művelet a szőlőtermesztésben, hiszen ezzel többek között a terméshozamot is szabályozzák a gazdák.

Már a metszési munkák végénél járnak ebben a rezi szőlészetben. A vesszőket már a lombhullást követő negyedik héttől el lehet kezdeni metszeni, a nagyobb területeken szükség is van erre ahhoz, hogy időben végezzenek a munkálatokkal. A rezi pincészet tulajdonosai már január közepe óta metszenek, még nagyjából három napnyi munkájuk van hátra a 2,5 hektáros területen. A metszést követően azonban számos más feladat is van még.

„A következő munka, hogy a vesszőt belemulcsolja a férjem, és akkor az belekerül a talajba. Szép, egészséges volt a vessző, úgyhogy mehet vissza, meg nem volt trágyázás. Aztán utána a drótokat kell megigazítani a támrendszeren, és utána jöhet a vessző lekötése. Mi szálvesszőre metszünk, és akkor így mindig a vesszőket le kell kötni.” - mondta Decsics Györgyné, szőlősgazda.

A Georgikon Szőlészetében is javában metszik a tőkéken maradt vesszőket a hallgatók. A leendő szőlész-borászok nagy szakértelemmel, egymást segítve dolgoznak a területen. A cserszegtomaji szőlészetben az összes művelési módot megtanulhatják a hallgatók. A metszés a szőlőtermesztés egyik legfontosabb művelete, mert ezzel lehet szabályozni azt, hogy mennyi hajtás fog nevelődni, valamint, hogy mennyi termést hoz a szőlő.

„Ez egy nagyon fontos munka. Célszerű lenne a nagyobb sebfelületeket kezelni a metszést közvetlenül követően, mert azokon a fás részeken a kórokozók, betegségek behatolhatnak a tőkébe, és akkor tőkepusztulás lehet. Amint a metszéssel végeztünk, vagy vele párhuzamosan már lehet kezdeni a támberendezés karbantartását, huzalok megfeszítését. Már lehet gondolkodni az első gyomirtások elvégzésén, hogy mechanikailag vagy vegyszeresen fogjuk elvégezni.” -  tájékoztatott Dr. Kocsis László, Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A Georgikon Karon számos kutatás folyik a szőlőhöz kapcsolódóan is. Éppen ezért a kékfrankos és a cabenet sauvignon tőkékről lemetszett vesszőket a szakemberek megmérték és feljegyezték azok tömegét. Ebből a későbbiek során egy terméshozamra vetített arányszámot számolnak, ez alapján ajánlásokat tudnak tenni a termelőknek a tőketerhelésre vonatkozóan.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó