+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Olimpiai kvótát szerzett Major Veronika
2019. február 25. hétfő 15:07 - Keszthely
Olimpiai kvótát szerzett Major Veronika
Világcsúccsal nyerte a női sportpisztolyosok versenyét Veronika az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán. 20 év után képviselheti hazánkat keszthelyi sportoló az olimpián.

Női sportpisztolyban már szombaton megkezdődtek a küzdelmek az alapverseny első felével, a 30 - úgynevezett - pontlövészettel, amiben a 21 éves magyar sportoló kiválóan teljesített és 293 körrel a második helyen várta a vasárnapi folytatást, amelyben a 30 gyors lövés következett. Major ebben a szakaszban fantasztikusan lőtt, mindössze két kilencest "vétett" (298 kör), így pedig 591 körös összteljesítménnyel megnyerte az alapot.

A másik két magyar, a 2015-ös Európa-bajnok Csonka Zsófia és a 2014-es világbajnoki bronzérmes Sike Renáta már szombaton "ellőtte magát", s végül előbbi 579 körrel a 20., utóbbi pedig 573-mal a 37. helyen végzett.    

A döntőben tiszta lappal indult mindenki. A szabályok szerint a versenyzők gyors, ötös sorozatokat lőttek, s előbb négy széria, azaz 20 lövés után esett ki az utolsó helyen álló, majd minden újabb ötös sorozatot követen a leghátsó pozíciót elfoglaló pisztolyos. Ebben a versenyben nem a kísérletek abszolút értéke számított, hanem a 10,2 körösnél jobbak értek találatot, az annál rosszabbak pedig semmit.     

A verseny éppen az első négy sorozatig volt igazán szoros, ezt követően Major 13 találattal ötös holtversenyben állt a második helyen. A folytatásban viszont a korábban futócéllövő fiatal tehetség szinte nem tudott hibázni, az ötödik és hatodik sorozatban hibátlan volt, majd a következő háromban egy-egy lövést vétett el, így végül - a záró körös öt ponttal - óriási, hétpontos előnnyel, 40 pontos új világcsúccsal diadalmaskodott.      

Major vasárnap, s egyúttal összességében is a második magyar sportlövő kvótát szerezte meg a jövő évi játékokra, mivel Péni a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses versenyében diadalmaskodott.    

Az indiai viadalon minden egyéni számban két-két tokiói indulási jogot osztanak ki. Major és Péni bravúrjával négyre nőtt a tokiói magyar résztvevők száma, korábban ugyanis két vitorlázó, Berecz Zsombor és Érdi Mária szerzett kvótát.

20 év után képviselheti hazánkat keszthelyi sportoló az olimpián. 2000-ben a Sydney ötkarikás játékokon –szintén a BEFAG Erdész Lövészklub– sportolója, Ángyán József futócéllövő a 12. helyen végzett.

 

 A döntőről készült felvétel. Az utolsó sorozat, majd a győzelem pillanatai 42 perctől láthatóak. 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó