+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Kis-Balaton mellett dőlt meg a melegrekord
2019. február 4. hétfő 16:03 - Főnyed, Keszthely
A Kis-Balaton mellett dőlt meg a melegrekord
A Kis-Balaton mellett dőlt meg a napi melegrekord. Szombaton 18,1 fokot mért a meteorológiai szolgálat a Somogy megyei Főnyeden. A szokatlanul meleg időt egy Afrika felől érkezett enyhe levegő okozta. Keszthelyen is tavaszias idő volt, melynek vasárnap este egy hidegfront vetett véget. A héten az évszaknak megfelelő, száraz idő várható.

Még 17 órakor is 15 fok körüli értéket mutatott a hőmérő higanyszála Főnyeden. A Kis-Balaton mellett fekvő apró somogyi faluban stábunktól tudták meg, hogy a nem hivatalos adatok szerint 18,1 fokkal itt dőlt meg a melegrekord.

„Örülünk, hogy pont ebbe a pici faluban, ahol ilyen kevés ember van, erre nem is gondoltunk, hogy ez a kis falu lesz. Hallottunk róla, hogy máshol nagyobb városokban dőltek meg, de hogy pont itt. Nagyon örülünk neki” - mondta televíziónknak Bekk Zoltán. 

A korábbi rekordot 1944-ben mérték Szombathelyen, amikor 16,8 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A keszthelyi Balaton-parton nem csak a kacsák élvezték a napsütést. Szombat délelőtt sokan sétáltak a kellemes időben. Így tett családjával Horváth Tamás is: „Nagyon szép, meg az időjárás is, igazi kirándulóidő, az ember örül, kimozdul otthonról egy kicsit, jó levegő, a madarak is szépek."

Kanyok István feleségével etette a madarakat: „Már várjuk a tavaszt és minden nap itt vagyunk, ha jó idő van, ha rossz idő van, mert a Balaton az nekünk annyira tetszik. Meg jövünk a hattyúkat etetni, hoztunk otthonról búzát, kukoricát nekik.” 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint 16 fokig emelkedett a hőmérséklet a városban. Előkerültek a kerékpárok és voltak, akik labdázással töltötték az időt. Az elmúlt öt évben -5 és plusz 5 fok között alakult a februári középhőmérséklet. Az általunk megkérdezett járókelők többsége örült a pillanatnyi melegnek, ugyanakkor aggodalmuknak is hangot adtak.

„Február van, én igazából nem szeretem a hideget, de szerintem ez még nincs helyén, hogy ilyen jó idő van úgy gondolom…globális felmelegedés meg ilyesmi, de most rövidtávú hatásként örülök neki nagyon, hogy jó idő van” - mondta Kerepesi Diána.   

A szokatlanul meleg időre a természet is reagált. Egeraracsa határában megjelent a tavasz hírnökének titulált hóvirág, de rügyező orgonabokrot is lehet már látni. A szokatlanul meleg időt egy Afrika felől érkezett enyhe levegő okozta. A meleg idő vasárnap is kitartott, de ekkor már csapadékosabbra fordult az idő. Ma reggelig mintegy 10 milliméter csapadékot regisztráltak Keszthely térségében.

Kuntár Roland meteorológus: „Vasárnap az esti órák környékén átjött a hidegfront is a térség felett, e mögött pedig már megkezdődött a hideg levegőnek a beáramlása a térségbe. A hét folyamán rendkívüli időjárásra nem kell számítani, nagyjából az átlag környékén fognak alakulni a hőmérsékletek. Ez Keszthely térségére vonatkozóan azt jelenti, hogy a maximumok nagyjából 4.5 fok körül alakulnak, míg éjszakánként gyenge fagyok, -1, -3 fok környéki hőmérsékletek fognak előfordulni.”  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden még kisebb csapadék előfordulhat, de a hét nagy részében száraz idő várható. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó