+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Kis-Balaton mellett dőlt meg a melegrekord
2019. február 4. hétfő 16:03 - Főnyed, Keszthely
A Kis-Balaton mellett dőlt meg a melegrekord
A Kis-Balaton mellett dőlt meg a napi melegrekord. Szombaton 18,1 fokot mért a meteorológiai szolgálat a Somogy megyei Főnyeden. A szokatlanul meleg időt egy Afrika felől érkezett enyhe levegő okozta. Keszthelyen is tavaszias idő volt, melynek vasárnap este egy hidegfront vetett véget. A héten az évszaknak megfelelő, száraz idő várható.

Még 17 órakor is 15 fok körüli értéket mutatott a hőmérő higanyszála Főnyeden. A Kis-Balaton mellett fekvő apró somogyi faluban stábunktól tudták meg, hogy a nem hivatalos adatok szerint 18,1 fokkal itt dőlt meg a melegrekord.

„Örülünk, hogy pont ebbe a pici faluban, ahol ilyen kevés ember van, erre nem is gondoltunk, hogy ez a kis falu lesz. Hallottunk róla, hogy máshol nagyobb városokban dőltek meg, de hogy pont itt. Nagyon örülünk neki” - mondta televíziónknak Bekk Zoltán. 

A korábbi rekordot 1944-ben mérték Szombathelyen, amikor 16,8 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A keszthelyi Balaton-parton nem csak a kacsák élvezték a napsütést. Szombat délelőtt sokan sétáltak a kellemes időben. Így tett családjával Horváth Tamás is: „Nagyon szép, meg az időjárás is, igazi kirándulóidő, az ember örül, kimozdul otthonról egy kicsit, jó levegő, a madarak is szépek."

Kanyok István feleségével etette a madarakat: „Már várjuk a tavaszt és minden nap itt vagyunk, ha jó idő van, ha rossz idő van, mert a Balaton az nekünk annyira tetszik. Meg jövünk a hattyúkat etetni, hoztunk otthonról búzát, kukoricát nekik.” 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint 16 fokig emelkedett a hőmérséklet a városban. Előkerültek a kerékpárok és voltak, akik labdázással töltötték az időt. Az elmúlt öt évben -5 és plusz 5 fok között alakult a februári középhőmérséklet. Az általunk megkérdezett járókelők többsége örült a pillanatnyi melegnek, ugyanakkor aggodalmuknak is hangot adtak.

„Február van, én igazából nem szeretem a hideget, de szerintem ez még nincs helyén, hogy ilyen jó idő van úgy gondolom…globális felmelegedés meg ilyesmi, de most rövidtávú hatásként örülök neki nagyon, hogy jó idő van” - mondta Kerepesi Diána.   

A szokatlanul meleg időre a természet is reagált. Egeraracsa határában megjelent a tavasz hírnökének titulált hóvirág, de rügyező orgonabokrot is lehet már látni. A szokatlanul meleg időt egy Afrika felől érkezett enyhe levegő okozta. A meleg idő vasárnap is kitartott, de ekkor már csapadékosabbra fordult az idő. Ma reggelig mintegy 10 milliméter csapadékot regisztráltak Keszthely térségében.

Kuntár Roland meteorológus: „Vasárnap az esti órák környékén átjött a hidegfront is a térség felett, e mögött pedig már megkezdődött a hideg levegőnek a beáramlása a térségbe. A hét folyamán rendkívüli időjárásra nem kell számítani, nagyjából az átlag környékén fognak alakulni a hőmérsékletek. Ez Keszthely térségére vonatkozóan azt jelenti, hogy a maximumok nagyjából 4.5 fok körül alakulnak, míg éjszakánként gyenge fagyok, -1, -3 fok környéki hőmérsékletek fognak előfordulni.”  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden még kisebb csapadék előfordulhat, de a hét nagy részében száraz idő várható. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó