+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mór János első önálló kiállítása
2019. január 25. péntek 10:29 - Keszthely
Mór János első önálló kiállítása
Egy amatőr keszthelyi festő első önálló tárlata nyílt meg a Fejér György Városi Könyvtárban. Mór János a város szülötte, így az ihletet is innen meríti már gyermekkora óta. Ennek ellenére viszonylag későn ragadott ecsetet: mindössze tíz éve viszi vászonra érzéseit.

Alkonyatban - ez annak a képnek a címe, ami a könyvtár olvasótermének bejáratánál fogadja a látogatót. Ezzel együtt összesen tizenkilenc festményt állítottak ki Mór János munkáiból. A keszthelyi születésű amatőr festő esztergályos szakmája mellett gyerekkora óta rajzol, de a festés csak tíz évvel ezelőtt kezdte érdekelni. Így emlékezik: "Szerettem a vizet, tájakat, meg horgásztam nagyon sokat. Ismerem a Balatont, meg szerettem a színekkel variálni. Ha tanultam volna, más lett volna biztos. Sokaknak tetszik, az az igazság."

A kiállítás hangulatát a keszthelyi Kis Szent Teréz Kórus éneke emelte. A szép számmal összegyűlt érdeklődők számára Börner Ildikó, a vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség elnöke mutatta be Mór Jánost. Azzal kezdte: a kiállításon látható művek csak ízelítőt adnak az amatőr festő életművéből. "Töméntelen mennyiségű anyaga van otthon. A megfestett anyagok az még nem elég, hogy csak ott volt neki a lakásban, még levitt a garázsba, az autó fölött még egy csomó kis padlást épített és azok is tele voltak alkotásokkal. Úgyhogy nehéz volt kiválogatni, mindenképpen. Úgy igyekeztünk kiválogatni, hogy ez a 17-20 kép - nem is tudom pontosan, mennyi van -, mégis úgy stílusában és egy kicsit összhangban legyenek. De nagyon termékeny" - tette hozzá.

A festményeken látható, hogy tapasztalt kéz vezette az ecsetet. Az, hogy Mór János több évtizede rajzol a grafittal, egyértelmű belépőt biztosított számára erre a művészi területre. A rajzolást és a festést is autodidakta módon sajátította el. Akrillal dolgozik, mert az olajhoz műterem kellene, ezt viszont nem tudja biztosítani. Szereti az erős színeket és láthatóan törekedik a precizitásra. Legszívesebben az utcákat, házakat festi, de a hajók, vitorlások is visszatérő elemek a munkáiban. A kiállítás február 15-ig tekinthető meg  a Fejér György Városi Könyvtárban.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár