+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mozgásanalizáló laboratóriumot mutattak be Hévízen
2019. január 25. péntek 16:11 - Hévíz
Mozgásanalizáló laboratóriumot mutattak be Hévízen
Mozgásanalizáló laboratóriumot alakított ki a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az intézmény saját beruházásának köszönhetően objektív alapon tudják mérni a hévízi gyógykúrák sikerességét. A speciális szolgáltatást a hévízi kórház betegei mellett, díjfizetés ellenében bárki igényelheti. A laboratóriumot ma mutatták be a sajtónak és szakmának.

Testösszetétel mérés, gerinc- és izomerő vizsgálat, talpnyomás mérés – a többi mellett ilyen funkciókra képes a mozgásanalizáló laboratórium. A gyógyfürdő által készítetett videóban is látható, hogy speciális műszerekkel, számítógép vezérlésű rendszerekkel végzik a mozgásvizsgálatot.

A laboratóriumot a szakmának és sajtónak is bemutatták a Festetics Fürdőházban.A Hévízgyógyfürdő bevételei lehetővé tették, hogy saját forrásból valósítsa meg a fejlesztést. Mintegy 190 millió forintból szerezték be az eszközöket és alakították ki a szükséges helységeket és építették ki az informatikai rendszert. Az eseményen jelen volt Sárfalvi Péter sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. A kórház főigazgatója, Kvarda Attila kiemelte, a labort azért létesítetteék, hogy ellenőrizni tudják a hévízi gyógykúrák eredményességét: 

„Eddig ezen eredményességet csak szubjektív alapon tudtuk mérni, un. skálarendszerrel tudtuk vizsgálni, hogy eredményes-e. Így viszont objektív alapokra tudjuk helyezni, hiszen olyan laboratúriumi eszközök, berendezések kerültek beszerzésre, amelyek valóban a csontrendszerünket, vázrendszerünket, izomrendszerünket objektíve értékelik, hogy azok milyen állapotban vannak, milyen mozgástartományba tartoznak.”

A Kinesio-lab szeptemberben nyitott meg a kórház betegei számára, mostantól azonban díjfizetés ellenében bárki igényelheti a szolgáltatást. A bemutatón elhangzott, hogy a kórház elsődleges célja a saját betegeinek ellátása, de a fenntarthatóságot segíti a díjfizetéses szolgáltatás.

„Egészséges, illetve beteg emberek is igénybe vehetik a szolgáltatásainkat. Aki már betegen érkezik, kórképpel érkezik, akkor a kórházunk beutalójával érkezhet, ilyenkor már egy felállított diagnózis alapján vizsgálunk, aki viszont egészséges és csak arra kíváncsi, hogy milyen a testtartása, milyen a járásképe, vagy esetleg a talpnyomás-eloszlása, az viszont előre egyeztetett időpontban bármikor ide jöhet hozzánk” - nyilatkozta Vas-Barna Rita részlegvezető.   

A kórház vezetése a sportrehabilitáció területén is hasznosítani kívánja a mozgásanalizáló laboratóriumot. Már együttműködnek a hévízi kézilabdacsapattal. A sport specifikus vizsgálatokat akár kutatási szentre is emelhetik a tervek szerint.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó