+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mozgásanalizáló laboratóriumot mutattak be Hévízen
2019. január 25. péntek 16:11 - Hévíz
Mozgásanalizáló laboratóriumot mutattak be Hévízen
Mozgásanalizáló laboratóriumot alakított ki a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az intézmény saját beruházásának köszönhetően objektív alapon tudják mérni a hévízi gyógykúrák sikerességét. A speciális szolgáltatást a hévízi kórház betegei mellett, díjfizetés ellenében bárki igényelheti. A laboratóriumot ma mutatták be a sajtónak és szakmának.

Testösszetétel mérés, gerinc- és izomerő vizsgálat, talpnyomás mérés – a többi mellett ilyen funkciókra képes a mozgásanalizáló laboratórium. A gyógyfürdő által készítetett videóban is látható, hogy speciális műszerekkel, számítógép vezérlésű rendszerekkel végzik a mozgásvizsgálatot.

A laboratóriumot a szakmának és sajtónak is bemutatták a Festetics Fürdőházban.A Hévízgyógyfürdő bevételei lehetővé tették, hogy saját forrásból valósítsa meg a fejlesztést. Mintegy 190 millió forintból szerezték be az eszközöket és alakították ki a szükséges helységeket és építették ki az informatikai rendszert. Az eseményen jelen volt Sárfalvi Péter sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. A kórház főigazgatója, Kvarda Attila kiemelte, a labort azért létesítetteék, hogy ellenőrizni tudják a hévízi gyógykúrák eredményességét: 

„Eddig ezen eredményességet csak szubjektív alapon tudtuk mérni, un. skálarendszerrel tudtuk vizsgálni, hogy eredményes-e. Így viszont objektív alapokra tudjuk helyezni, hiszen olyan laboratúriumi eszközök, berendezések kerültek beszerzésre, amelyek valóban a csontrendszerünket, vázrendszerünket, izomrendszerünket objektíve értékelik, hogy azok milyen állapotban vannak, milyen mozgástartományba tartoznak.”

A Kinesio-lab szeptemberben nyitott meg a kórház betegei számára, mostantól azonban díjfizetés ellenében bárki igényelheti a szolgáltatást. A bemutatón elhangzott, hogy a kórház elsődleges célja a saját betegeinek ellátása, de a fenntarthatóságot segíti a díjfizetéses szolgáltatás.

„Egészséges, illetve beteg emberek is igénybe vehetik a szolgáltatásainkat. Aki már betegen érkezik, kórképpel érkezik, akkor a kórházunk beutalójával érkezhet, ilyenkor már egy felállított diagnózis alapján vizsgálunk, aki viszont egészséges és csak arra kíváncsi, hogy milyen a testtartása, milyen a járásképe, vagy esetleg a talpnyomás-eloszlása, az viszont előre egyeztetett időpontban bármikor ide jöhet hozzánk” - nyilatkozta Vas-Barna Rita részlegvezető.   

A kórház vezetése a sportrehabilitáció területén is hasznosítani kívánja a mozgásanalizáló laboratóriumot. Már együttműködnek a hévízi kézilabdacsapattal. A sport specifikus vizsgálatokat akár kutatási szentre is emelhetik a tervek szerint.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó