+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
2019. január 24. csütörtök 16:41 - Keszthely
Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
Mintegy 818 ezer euróból valósít meg egy határon átnyúló projektet a Helikon Kastélymúzeum, a Georgikon Kar, a szlovéniai Rakican és a „Vissza a lovakhoz” Intézet. A pályázat keretein belül postakocsit építenek, túraútvonalakat dolgoznak ki és rendezvényeket is szerveznek. A tervek szerint a túrák már a nyári szezonban elindulhatnak.

A korhű hintókon való utazás nagyon népszerű a Helikon Kastélymúzeum látogatói körében. Nem csak a különböző rendezvényeken, hanem a hétköznapokon is lehetőség van kipróbálni ezt az utazási formát. Az elmúlt években ezt csak a kastélyparkban tehették meg a látogatók, most azonban egy szlovén-magyar együttműködésnek köszönhetően több túraútvonal közül is választhatnak majd az érdeklődők.

A Helikon Kastélymúzeum legújabb, a lovas turizmus népszerűsítését valamint a természeti és kulturális értékek új módon való bemutatását célzó pályázatáról Pálinkás Róbert számolt be. A projekt keretein belül egy 21. századi postakocsit építenek, valamint túraútvonalakat is kidolgoznak. A látogatók a Keszthelyi-hegység értékeinek nyomába eredhetnek, és a Festeticsekhez kapcsolódó látnivalókat is bejárhatják.

„Az Utazás kiállításon szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk bemutatni ezt az új hintót. Augusztus végén pedig egy nagyszabású lovas rendezvényt szeretnénk megvalósítani ugyancsak a projektből, ahol már a hintót, a lovas útvonalakat és magukat a túrákat is be fogjuk tudni mutatni. Ez egy kis projekt a Helikon Kastélymúzeum életében, de én fontosnak tartom azért, mert először is a lovas turisztikai fejlesztések szerintem kifejezetten fontosak.” - mondta a kastélyigazgató.

A pályázatban részt vesz a Pannon Egyetem Georgikon Kara is, ők a szakemberek képzését valamint a lovak betanítását vállalták, és a pályázat háttérmunkájában is jelentős részt vállalnak. Mindezek mellett a kastélymúzeumhoz kapcsolódóan rendezvényt is szerveznek, de két túraútvonalat is kidolgoztak.

„A betyártúrát valóban betyártúraként tervezzük, valóban meg fognak jelenni a betyárok, kis csínyeket is fognak a vendégek számára végrehajtani, utána pedig főzni is fognak a vendégek számára. Tehát ez egy különleges túraként tervezett túra. Azért terveztük be a programba, mert ez a térség híres különböző betyár emlékhelyekről, a betyárlegendákról.” - tájékoztatott Dr. Bartos Ádám a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi adjunktusa.

A sajtótájékoztatón elhangzott, 2019-ben mintegy 8 milliárd forint fejlesztési forrás áll a kastélymúzeum rendelkezésére. Ebből több, infrastruktúra fejlesztést is megvalósítanak, ennek része a jelenlegi, magyar-szlovén együttműködés is. Ennek köszönhetően mintegy 84,5 millió forint forrás jut Helikon Kastélymúzeumnak és a Georgikonnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus