+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
2019. január 24. csütörtök 16:41 - Keszthely
Fejlesztik a lovas turizmust Keszthelyen
Mintegy 818 ezer euróból valósít meg egy határon átnyúló projektet a Helikon Kastélymúzeum, a Georgikon Kar, a szlovéniai Rakican és a „Vissza a lovakhoz” Intézet. A pályázat keretein belül postakocsit építenek, túraútvonalakat dolgoznak ki és rendezvényeket is szerveznek. A tervek szerint a túrák már a nyári szezonban elindulhatnak.

A korhű hintókon való utazás nagyon népszerű a Helikon Kastélymúzeum látogatói körében. Nem csak a különböző rendezvényeken, hanem a hétköznapokon is lehetőség van kipróbálni ezt az utazási formát. Az elmúlt években ezt csak a kastélyparkban tehették meg a látogatók, most azonban egy szlovén-magyar együttműködésnek köszönhetően több túraútvonal közül is választhatnak majd az érdeklődők.

A Helikon Kastélymúzeum legújabb, a lovas turizmus népszerűsítését valamint a természeti és kulturális értékek új módon való bemutatását célzó pályázatáról Pálinkás Róbert számolt be. A projekt keretein belül egy 21. századi postakocsit építenek, valamint túraútvonalakat is kidolgoznak. A látogatók a Keszthelyi-hegység értékeinek nyomába eredhetnek, és a Festeticsekhez kapcsolódó látnivalókat is bejárhatják.

„Az Utazás kiállításon szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk megjelenni, ott szeretnénk bemutatni ezt az új hintót. Augusztus végén pedig egy nagyszabású lovas rendezvényt szeretnénk megvalósítani ugyancsak a projektből, ahol már a hintót, a lovas útvonalakat és magukat a túrákat is be fogjuk tudni mutatni. Ez egy kis projekt a Helikon Kastélymúzeum életében, de én fontosnak tartom azért, mert először is a lovas turisztikai fejlesztések szerintem kifejezetten fontosak.” - mondta a kastélyigazgató.

A pályázatban részt vesz a Pannon Egyetem Georgikon Kara is, ők a szakemberek képzését valamint a lovak betanítását vállalták, és a pályázat háttérmunkájában is jelentős részt vállalnak. Mindezek mellett a kastélymúzeumhoz kapcsolódóan rendezvényt is szerveznek, de két túraútvonalat is kidolgoztak.

„A betyártúrát valóban betyártúraként tervezzük, valóban meg fognak jelenni a betyárok, kis csínyeket is fognak a vendégek számára végrehajtani, utána pedig főzni is fognak a vendégek számára. Tehát ez egy különleges túraként tervezett túra. Azért terveztük be a programba, mert ez a térség híres különböző betyár emlékhelyekről, a betyárlegendákról.” - tájékoztatott Dr. Bartos Ádám a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi adjunktusa.

A sajtótájékoztatón elhangzott, 2019-ben mintegy 8 milliárd forint fejlesztési forrás áll a kastélymúzeum rendelkezésére. Ebből több, infrastruktúra fejlesztést is megvalósítanak, ennek része a jelenlegi, magyar-szlovén együttműködés is. Ennek köszönhetően mintegy 84,5 millió forint forrás jut Helikon Kastélymúzeumnak és a Georgikonnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus