+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ady 100
2019. január 18. péntek 14:35 - Balatonmáriafürdő
Ady 100
Ady-estre várták az érdeklődőket Balatonmáriafürdőn. Ezzel a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénnyel indult a település kulturális éve. A program során informálódhatott a közönség az Ady-örökségről, annak megítéléséről, de egy monodráma keretében a költő művészetéről is.

Az Ady 100 című előadásra telt meg az Andrássy Mária Közösségi Ház Balatonmáriafürdőn. A kezdő programok rendszerint valamilyen jubileumi esemény kapcsán valósulnak meg. Így esett a választás a 100 éve elhunyt Ady Endrére. Az emlékesten Horváth Péter középiskolai tanár tartott előadást a nagy költő megítéléséről.

„Ahány politikai rendszer az elmúlt 100 évben Magyarországon volt, az mind megpróbálta természetesen kisajátítani Ady-örökségét. Nem csak az övét, hozzáteszem, hanem más költőinkét is, de Ady ennek az egyik legnevesebb áldozata volt. Ma pedig mondhatom talán azt, hogy egy kicsit kegyelmi állapot van, hiszen ma mindenki gondolkodhat Adyról szabadon, nyilván a vélemények ma sem egyeznek meg. Azt gondolom ma is beárnyékolja még az Ady-örökséget a múlt és részben azért valamennyire a politika is, de azért kezd körvonalazódni valamiféle közmegegyezés. Az, hogy Adynak helye van a magyar irodalmi kánonban ez nem kérdés és ez a legfontosabb, azt gondolom.” - mondta el a pedagógus.

A rendezvényen Kurucz Ádám Konrád „Büszke voltam a Magyarra” című monodrámáját is hallhatta a közönség. A marcali művész 2017 augusztusa óta 20 alkalommal adta elő ezt az összeállítást az ország és a Felvidék különböző városaiban. Mint elmondta, válogatásának ötlete azért fogalmazódott meg benne, mert Ady Endre üzenete még ma is aktuális. Hozzátette, véleménye szerint a diákok számára is segítő lehet az előadás, hiszen ilyen formában könnyebben befogadhatóbbá válhat Ady művészete.

„Azt tapasztalom egyébként, hogy elkönyvelik a versmondást, a verset tulajdonképpen egy száraz és unalmas anyagnak és én próbálok erre rácáfolni. Tehát nem az van, hogy verseket felolvasok 45 percben, hanem nyilván nálam az az alapvető, hogy fejből mondom az egész műsort, hozzászerkesztek egy történetet, írok hozzá szövegeket, választok hozzá aláfestő zenéket és próbálom szó szerinti értelmezésben is minél mozgalmasabbá tenni a műsort.”  

Az előadóművész Ady-monodrámáján kívül más önálló estekkel is járja az országot. Többek között József Attila művészetét és a kortárs irodalom gyöngyszemeit is megismerheti általa a közönség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus