+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újévköszöntő: a fejlődés jól látható
2019. január 4. péntek 17:05 - Keszthely
Újévköszöntő: a fejlődés jól látható
Stabil költségvetéssel és számos fejlesztéssel vág neki a 2019-es esztendőnek Keszthely – derült ki a mai újévköszöntő fogadáson. A város polgármestere elmondta, hogy 2018 az alapozás éve volt, számos támogatott és saját forrásból megvalósult fejlesztés valósult meg. Elhangzott, hogy a „Zöld város” projekt és az egykori Reischl-féle sörház megújítása is megfelelő ütemben halad és a Festetics kastélyban nagy volumenű beruházások fognak indulni.

A város tavaly elért eredményeit és az idei terveit is méltatta köszöntőjében a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai tanácsadója. Meszéna Balázs kiemelte a Helikon park megújítását célzó Zöld város projektet és a strandfejlesztéseket. Véleménye szerint ezek további fellendülést hozhatnak a város turizmusában. A Kormány intézkedései kapcsán elmondta, hogy Magyarország erősödő gazdasággal vág neki az új évnek. Több területen is pozitív intézkedésekről számolt be a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa: „A minimálbér 149 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér 195 ezer forintra emelkedik. A már decemberben kibővült otthonteremtési  program által többen tudják majd igénybe venni az államilag támogatott kedvezményes otthonteremtési hiteleket. A nyugdíjak 2,7 százalékkal nőnek, folytatódik az ápolók, a rendvédelmi dolgozók béremelése, 20 ezer forintig minden online utalás mentesül a tranzakciós illeték alól.” 

Az elmúlt évet értékelve a város polgármestere kiemelte az elkészült fejlesztéseket. Ilyen volt a Sopron úti óvoda és a Zöldmező utcai iskola energetikai beruházása, a Csapás úti új kerékpárút, a strandfejlesztések, a Semmelweis utcai játszótér, a Család- és KarrierPONT, a Keszthely Hazavár és több szociális program. Saját forrásból utakat, parkolókat újítottak fel és sportfejlesztéseket hajtottak végre. Elhangzott, hogy a „Zöld város” projekt és az egykori Reischl-féle sörház megújítása is megfelelő ütemben halad, csakúgy mint az ipari park infrastrukturális beruházásra. A polgármester elmondta, hogy az elkövetkező időben sikerül részben megoldani a kertváros csapadékvíz-elvezetést és ingyenes B+R parkoló fog épülni. Ruzsics Ferenc hangsúlyozta, hogy a város tavalyi iparűzési adóbevétele az előző évihez képest 17%-kal nőtt. Örömtelinek nevezte, hogy a két nagy szálloda zárva tartása ellenére az idegenforgalmi adóbevétel még így közel 6%-kal túlhaladta a tervezettet.  Elhangzott, hogy mintegy 200 millió forint pozitív eredménnyel zárta az évet Keszthely és 2019-ben számos terve van a városvezetésnek. 

„A város pályázatot nyújt be kilenc helyszínen játszóterek és közösségi terek megújítására, s három új épületenergetikai projektet is a közeljövőben tervez megvalósítani, mégpedig hat önkormányzati ingatlanon – így a zeneiskola, a Vörösmarty utcai óvoda, a GESZ két konyhája, a Fodor úti fűtőmű és hőközpont, valamint a Csik Ferenc tanuszoda épületén – napelemes rendszer telepítésével” - mondta beszédében Ruzsics Ferenc.

Hozzátette, 2019. április 2-án, Festetics György halálának 200 éves évfordulója napján a gróf földi maradványait a Fő téri Plébániatemplomból áthelyezik a megszépült Mauzóleum épületébe. A városvezetés bízik abban, hogy az eseményt Magyarország Miniszterelnöke is megtiszteli.

Közel 4 milliárd forint forrás származik a Területi Operatív Programból a városnak – hangsúlyozta Manniger Jenő. A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy egyértelműen a Festetics örökségre épül a város. Ennek tükrében kiemelte a Helikon Kastélymúzeum fejlesztéseit:  „Európa egyik legnagyobb kastélyparkja jön létre. Azt hiszem egy igazán látványos, nagyszerű dolog lesz. Ezt kiegészítik a Vadászati Múzeumnak a további bővítése, illetve azt gondolom, hogy minden keszthelyinek a szívéhez közel álló fejlesztés a Fenyves allé rendbehozatala és Fenékpusztán az épületnek nem csak a rendbehozatala, hanem turisztikai célra való átalakítása is. Ez is elkövetkező néhány év feladata, de ez már nem csak ígéret, mert itt már konkrétan a pénzügyi forrást is biztosították.” 

Pohárköszöntőjében a politikus kiemelte, hogy Keszthely legfőbb vonzereje, hogy iskolaváros. Manninger Jenő elmondta, hogy a város talán legfontosabb intézménye a Georgikon. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó