+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közeleg a határidő
2019. január 4. péntek 16:08 - Keszthely
Közeleg a határidő
Január 5-ig kell visszavinniük a megmaradt tűzijátékokat azoknak a magánszemélyeknek, akik nem használták fel ezeket a tárgyakat szilveszterkor. A pirotechnikai eszközök engedély nélküli használatának határideje az év első napján már lezárult. Aki nem tesz eleget a törvényben előírt kötelességnek, súlyos pénzbírságra számíthat.

Az év első munkanapján már üresen áll ennek a vállalkozónak a korábban pirotechnikai eszközöket kínáló konténere. A jogszabály szerint az értékesítők január elseje után már nem tárolhatnak tűzijátékokat az árusítóhelyiségekben, sőt ezeket a raktárakat a bevásárló központok parkolóiból el is kell szállítatniuk. A kimutatások szerint 2018 decemberében is népszerűek voltak a szabadon felhasználható rakéták, sokan vásároltak saját felhasználásra ezekből a termékekből. Magánszemélyek részére azonban a pirotechnikai eszközök használatát kormányrendelet szabályozza, mely szerint ezeket az árucikkeket csak az év első napján reggel 6 óráig lehet felhasználni. A lejárt szavatosságú vagy megmaradt termékeket mindenkinek vissza kell szolgáltatnia január 5-dike éjfélig annak a vállalkozónak, akinél korábban vásárolta ezeket.

„Ezt a mi vállalkozásunk úgy oldja meg, hogy a helyszínen hagyunk egy táblát, amelyen tájékoztatjuk a vásárlókat, hagyunk egy telefonszámot, hogy fel tudják velünk venni a kapcsolatot és mi elmegyünk arra a helyszínre, hogy át tudjuk tőlük venni a tűzijátékot teljesen térítésmentesen.”  - mondta Lengyel László pirotechnikus.

A szakember hozzátette, évek óta több helyszínen is árusít rakétákat Zala megyében. Tapasztalata szerint az emberek nem túlozzák el a pirotechnikai eszközök vásárlását, általában kevesebb, mint tíz személy keresi fel őket megmaradt áruk miatt. A pirotechnikus elmondta, az átvett termékeket később megsemmisítik, hogy így is elkerüljék a későbbi esetleges baleseteket. A tűzijátékok helytelen használata minden évben okoz kisebb-nagyobb tüzeket országszerte, így a megyében is többször riasztották a lánglovagokat.

„Most szilveszterkor hat olyan eset volt, amikor a pirotechnikai termékekkel kapcsolatban okozott bármilyen fajta tüzet, tehát rakéták egyéb dolgok. Minden egyes esetben kisebb dísznövények vagy tuják égtek megyeszerte. Mindegyiket pár perc alatt a tűzoltók eloltották, személyi sérülés nem történt, azonban az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb számban kellett riasztani a tűzoltókat ilyen esetekhez.” - tájékoztatott Cseresznyés Dániel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szakember hozzátette, a pirotechnikai eszközök birtoklása és engedély nélküli használata szabálysértésnek minősül, mely súlyos pénzbírsággal jár. A büntetés mértéke akár 150.000 Ft is lehet. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Halálos baleset történt február 22-n a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó