+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalaszentgyörgyre költöztek a múzsák
2018. június 28. csütörtök 16:20 - Zalaszentgyörgy
Zalaszentgyörgyre költöztek a múzsák
Lassan már egy hete zajlik a 13. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep. A zalai dombok között húsz művész – köztük a keszthelyi Túri Török Tibor is – tevékenykedik. Holnap záró kiállításon láthatja a közönség, hogy milyen eredménnyel zajlott a Buday Mihály szervezte művésztelep.

A festők mellett bőrművész, grafikus, fotós és szobrász is tevékenykedik a zalaszentgyörgyi kultúrházban. A Buday Mihály festőművész által vezetett művésztelepre meghívást kapott Turi Török Tibor. A keszthelyi szépmíves most egy Petőfi szobrot készít, mely a kultúrház előtt kap majd helyet, hogy méltóképpen ünnepelhessék a faluban március 15-ét.  

„A telepen először vagyok, a másik két szobrot a keszthelyi műtermemben készítettem, Csányit és Zrínyit. Most ő a művház elé kerül és bízok benne, remélem, hogy a közönség örömére szolgál” - nyilatkozta Turi Török Tibor. 

Szintén újonc a művésztelepen Harsányi Zsuzsanna. A kecskeméti művész kiváló mestere a pasztell technikának. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után alkalmazott grafikával foglalkozott, az elmúlt évtizedekben pedig már csak a pasztell tölti ki az életét. 

A művésztelepen szabadon alkothatnak a résztvevők, nincs megkötött téma, így mindenki önmagát adhatja és abban a témában, stílusban alkothat, amiben a legjobb – mondta el Buday Mihály. A Vajdaságból származó festőművész 1994-ben települt át Magyarországra. Lakhelyére már 13. éve hívja meg barátait határon innen és túlról.

„Ukrajnából érkeztek, Üzbegisztánból, a Vajdaságból művészek és újra néhányan már haza jöttek Zalaszentgyörgyre. A cél a művészetet és  kultúrát terjeszteni. Mégpedig úgy, hogy nem csak a képzőművészet,a  festészet, hanem a társművészet is megjelenik: szobrászat, bőrművészet, ikonfestészet, fotó, grafika. Mindenből egy kis ízelítőt kaphat a néző, aki eljön Zalaszentgyörgyön a kultúrházba és a porta tájházba” -mondta el Buday Mihály. 

A művésztelepen egy önálló kiállítás is nyílt Balogh István Péter műveiből a tájházban. A pénteki záró esten természetesen a frissen elkészült műveket is láthatja majd a közönség. A hagyományos tombola jóvoltából egy szerencsés érdeklődő egy festménnyel távozhat. A befolyt összeggel a zalaszentgyörgyi néptáncegyüttest támogatják. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus