+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Amire a szobakiadóknak figyelni kell
2014. május 24. szombat 10:00 - Gyenesdiás
Amire a szobakiadóknak figyelni kell
A szálláshely-szolgáltatás eddig a fokozottan ellenőrzött tevékenység volt az üdülőtelepüléseken. 2014. évtől a szobakiadókat egy jogszabály online pénztárgép használatára kötelezi. A kiadással foglalkozóknak Gyenesdiáson az önkormányzat segít e kérdés megoldásában.

A 2014. évi jogszabályok értelmében a fizető - vendéglátás TEÁOR besorolás szerint online pénztárgép használatára kötelezett tevékenység. A TEÁOR kód 5520 /üdülési, egyéb szálláshely szolgáltatás.

A szobakiadók számára több alternatíva áll rendelkezésre a törvény betartására - mondta Gál Lajos Gyenesdiás polgármestere. Aki azt is elmondat, hogy az önkormányzat minden vendégkönyvvel rendelkező szállásadónak tájékoztatást küldött ki, mert a NAV  felé március 17-ig nyilatkozni kellett a tevékenységet illetően, egy hónap türelmi időt ugyan adott a NAV / mely lejárt/, de a lakosság szinte semmit nem tudott a változásokról. Mivel az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a település minden szálláshely-szolgáltatója továbbra is engedélyüket megtartva folytassák tevékenységüket, mindemellett biztonságban érezzék magukat, kiküldtek egy tájékoztatást a témával kapcsolatban, s nyitottak egy irodát a hivatalban, ahol egy munkatárs segít a szálláshely-kiadóknak.

Három fontos tudnivaló,mely nélkül nem lehet a tevékenységet végezni.

Aki a fent említett nyilatkozatát megtenne időben, ő 2015. január 15-ig változatlan formában, számla kibocsátás mellett végezheti a tevékenységet. Amennyiben a pénztárgép / melynek költsége kb.180 ezer/ mellett döntene a szállásadó, neki szakszerviz bevonását kell kérnie és azon keresztül megrendelni a gépet.

Azon szálláshely szolgáltató, aki tavaly nem kizárólag csak számlát, hanem nyugtát is adott annak az online pénztárgép használata helyett alternatív lehetőség a számla adása. Azonban ezesetben elektronikusan bevallást kell tenni a NAV felé minden héten. A nyugtatömb nem használható!

Aki az utóbbit választja, annak a gyenesdiási hivatali irodában segítenek ügyfélkaput nyitni. A kapu nyitásakor mindenki kap egy regisztrációs nyugtát amit meg kell őrizni! Az Okmányirodában megadott email címre övid időn belül visszaigazolás érkezik, melynek segítségével és a regisztrációs nyugta felhasználásával mindenki aktiválhatja saját ügyfélkapuját.

Az aktivált ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni a 14T180-as lapot a NAV felé, s ezek után kezdődhet a bevallások megküldése.

Gál Lajos tájékoztatásul mondat el, hogy nagyon sok településen gondot jelent az új kötelezettség. A Balatoni Szövetség is foglalkozott a problémával. Szeretnék elérni, hogy évi egyszeri bevallást kelljen tenni a szálláshely kiadóknak.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
 
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó