+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mesterek Keszthelyen
2018. augusztus 22. szerda 16:45 - Keszthely
Mesterek Keszthelyen
40 táblán kezdődött meg a 37. Nemzetközi Sakkverseny. A Hévízi László Emlékversenyt is magába foglaló viadal nyolc napon keresztül zajlik. Több nemzetközi mester is színesíti a mezőnyt. Szakértők szerint a Keszthelyi Spartacus sporteseménye rangos helyet foglal el a versenynaptárban. A versenynek ezúttal is a keszthelyi VSZK ad otthont, így a versenyt, a szállás és az étkezést is egy helyen tudják biztosítani.

Öt ország sakkozói jöttek el a keszthelyi versenyre – hangzott el a megnyitón. Szalai István kiemelte, hogy nagyon jó mezőny gyűlt össze. A főszervező elmondta, hogy a keszthelyi viadal nagyon népszerű, a résztvevők száma évek óta közelíti, néha meg is haladja a 100 főt. 

„Erre a versenyre joggal lehetünk büszkék, hiszen pillanatnyilag konkurenciák is vannak, hiszen máshol is rendeznek most versenyt az országba, sőt hozzánk, Keszthelyhez közel is van nemzetközi verseny. De ennek a versenynek nagy a vonzása, hiszen rendszeres visszatérők vannak, akik nagyon sok éve ide járnak városunkba” - nyilatkozta Szalai István. 

A megjelenteket a város polgármestere, Ruzsics Ferenc is köszöntötte, de jelen volt a házigazda intézmény igazgatója és címzetes igazgatója is. A verseny 9 fordulóját svájci rendszerben bonyolítják. Ennek alapelve, hogy minden fordulóban az előzőleg azonos vagy hasonló teljesítményt elért versenyzők kerülnek szembe egymással. A zalaegerszegi, de Szentgotthárdon sakkozó Takács Balázs, mintegy húsz éve jár a keszthelyi versenyre. 2013-ban megnyerte a viadalt. Jelenleg is az esélyesek között tartják számon.

„Én vagyok az első kiemelt, úgyhogy nálam erősebb játékos itt most nincs, de sokan vannak, akik erősek és nem lesz könnyű” - mondta a sakkozó. 

A mezőnyben 3 nemzetközi mester és 8 FIDE-mester is megmérkőzik. A keszthelyi verseny sajátossága, hogy a fiatal és az alacsonyabb élőponttal rendelkezők akár mesterekkel is összekerülhetnek, ami nagyon jó felkészülési, edzési lehetőség. A szakértők szerint nincsen igazi favorit.

"Ez a keszthelyi verseny érdekes, mert az utóbbi években szerintem senki nem találta volna el a végső győztest, ugyanis van egy kiegyensúlyozott, úgymond eleje a mezőnynek, egy 10-15 fő, akik közül szerintem az idén is bárki megnyerheti a versenyt. Úgyhogy én nem mernék vállalkozni arra, hogy X, vagy Y nyer, mert biztos tévednék”- vélekedett a Magyar Sakkszövetség alenöke, Horváth Tamás. 

A verseny augusztus 28-ig tart. A színvonal mellett a szórakozási lehetőségek miatt is népszerű a rendezvény. A nevezők ingyenes strandbelépőt is kaptak a város jóvoltából. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó