+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felavatták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát
2014. október 9. csütörtök 10:49 - Keszthely
Felavatták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát
„II. Rákóczi Ferenc hazaszeretete, istenhite, a szabadságharcba vetett hite tovább él” – hangzott el az erdélyi fejedelem szobrának avatásán. A Szent István Dalárda ötlete volt, hogy szobrot állítsanak a szabadságharc hősének. A kezdeményezés mellé az önkormányzat és számos civil szervezet csatlakozott. A fejedelmet megformáló mellszobrot a készítő Túri Török Tibor ingyen ajánlotta fel a városnak.

 II. Rákóczi Ferenc szobrával új dísze lett a róla elnevezett térnek. A szoborállítás ötlete a Szent István Dalárdához fűződik. A társaság már tíz éve vállal aktív szerepet a város közéletében. A fejedelem szobrának ötlete egy éve merült fel.

Töttő Vilmosné, a Szent István dalárda vezetője elmondta, hogy hiányolták, hogy ezen a nagy téren nincsen Rákóczi szobor. Ezt említették Túri Török Tibornak, aki gránitkeménységű kültéri kerámiából készítette a fejedelem mellszobrát. A posztamens állításához 150 ezer forintot biztosított az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság. Csótár András elnök szerint Rákóczi hazaszeretete, istenhite, a szabadságharcba vetett hite tovább él és sok más település után végre Keszthelyen is a fejedelemhez méltó szobra áll a szabadságharc vezetőjének.

A szobor avatásán történelmi visszatekintésben méltatta a Rákóczit Ruzsics Ferenc polgármester, aki köszönetet mondott az alkotónak és mindenkinek, aki segítséget vállalt a munkában.
A Szent István Dalárda, az önkormányzat, a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete és a Balaton Fesztivál Alapítvány mellett a Nemzeti Kör karolta fel a nemes ügyet. A civil szervezet 150 ezer forintos támogatásából készült el a szobor a feliratozása.

A szoboravatón az ötletgazda Szent István Dalárda mellett műsort adtak a Rákóczi Szövetség Asbóth tagozatának diákjai. II. Rákóczi Ferenc keszthelyi szobrának avatása koszorúzással zárult.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó