+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Korai takarmányozás
2014. október 25. szombat 14:06 - Keszthely
Korai takarmányozás
Kikelés után a napos csibék akár 2-3 napig nem jutnak táplálékhoz, mivel ekkor a keltetőkből már a neveldékbe szállítják őket. Bár a hasüregben tápanyagtartalékot adó szikzacskónak köszönhetően energiához jutnak az állatok, fejlődésük jóval elmarad azoktól a szárnyasoktól, akik egyből takarmányhoz jutnak. A Pannon Egyetem Georgikon Karán a korai takarmányozás módjait kutatják. Az eddigi eredményekből arra következtetnek, hogy a napos csibék sokkal jobban fejlődnek, ha a kikelés után egyből táphoz és folyadékhoz jutnak.

 „Itt láthatunk egy egészséges napos csibét, aminek a súlya mondjuk a kelés után eléri a 45 grammot és hála a korai takarmányozásnak ez a csibe nagyon gyorsan takarmányhoz jutott.” - mondja Pál László egyetemi docens kezében egy napos csibével.
A korai takarmányozással kikelés után három nappal már 57,5 grammot nyom a csibe, így gyorsabban fejlődhet az állat. Egy hét múlva már megnégyszerezi súlyát, bő egy hónap elteltével pedig már elérheti akár a 2,5 kg-ot. A keszthelyi Georgikon a Bécsi Egyetemmel közösen kutatja a korai takarmányozás módját és a benne rejlő lehetőségeket.

„Régen maikor a baromfiudvarban kikelt a kiscsibe, nagyon gyorsan takarmányhoz jutott. Most az iparszerű keltető üzemekben akár 2-3 nap is eltelik, amíg a telepeken takarmányhoz jut. Ez a korai takarmányozás minden olyan lehetőséget magában foglal, ami a telepre érkezés előtt tápláló anyaghoz napos csibét, tehát értem ez alatt mondjuk a tojásba való tápláló anyag bejuttatást, vagy a kikelés után a keltetőben szállítás során való speciális takarmányoknak a használatát.” - mondja Pál lászló.

A napos csibéket többféle speciális takarmánnyal etetik. A könnyen emészthető szénhidrátokat és fehérjét tartalmazó táp folyamatosan a csibék előtt van a gyors fejlődés érdekében. A kutatás során azt tapasztalták, hogy a takarmány összetételénél fontosabb az, hogy minél előbb táplálékhoz jussanak a kis szárnyasok.

A korai takarmányozással a csibék izomzata, emésztése és immunrendszere is gyorsabban fejlődik. Az egyetemnek több csirkekeltetéssel és neveléssel foglalkozó partnere is van, akik már alkalmazzák a korai takarmányozást, így az általuk nevelt baromfifélék hamarabb érik el a kívánt vágósúlyt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó