+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vaskorban is kedvelt lakóhely volt Keszthely
2018. szeptember 19. szerda 16:28 - Keszthely
A vaskorban is kedvelt lakóhely volt Keszthely
Keszthely és környéke mindig közkedvelt lakóhelye volt az emberiségnek. Ezt támasztják alá a legújabb régészeti eredmények is. A nyáron egy vaskori település nyomaira bukkantak a szakemberek Fenékpuszta közelében. Az itteni kis település mellett Zalaszántó térségében vannak ennek a korszaknak a legnagyobb emlékei. Több mint 300 halomsír és egy földvár is található a Tátika mentén.

Keszthely-Fenékpuszta mellett a leendő M76 gyorsforgalmi út nyomvonalán, 26 ezer négyzetméteres területen dolgoztak a régészek. Július végéig tartott a mintegy fél éves munka. A bronzkortól kezdve a középkorig találtak leleteket: pénzérmék, ékszerek, fegyverek is előkerültek a fémkeresés során. Egy kora vaskori, 2600 évvel ezelőtti település maradványait is feltárták a régészek.

Az ásatást vezető Eke István számolt be a munka eredményeiről. A Göcseji Múzeum régésze elmondta, hogy a 8-10 épületből álló településen 50 fő lakhatott. A régész hangsúlyozta, hogy a kora vaskorból kevés síkvidéki települést ismernek a kutatók.

„Nagyon fontos hozadéka az ásatásnak szerintem az, hogy rávilágítsunk arra, hogy Keszthely-Fenékpusztán nem csak a rómaiak éltek. Hanem ezen kívül is nagyon sokrétű, nagyon fontos lelőhely a Balaton medencéjének a történetében. Ezek az időszeletek, amiket mi feltártunk mind-mind arra világít rá, hogy Keszthely környéke az mindig is közkedvelt lakóhelye volt az emberiségnek” - nyilatkozta Eke István.   

A Balatoni Múzeum a Kulturális Örökség Napjai keretében kalauzolta el a vaskorba az érdeklődőket. Havasi Bálint, intézményigazgató kifejtette, hogy Keszthely és környéke bővelkedik e korszak régészeti örökségében. A múzeum állandó kiállításában például az Apát és az Árpád utcában előkerült urnák, fibulák és ékszerek is láthatóak. 

„Keszthelytől egy kicsit távolabb, Zalaszántón vannak az igazi kora vaskori monumentális tájformáló elemek. Tátika középkori vára alatt, az alsó platón egy hatalmas, több hektáros kiterjedésű földvár terül el, alatt pedig közel 300 halomsír” -árulta el a Balatoni Múzeum igazgatója.   

A halomsírokat és a földvár helyét egy túra keretében is megmutatta az érdeklődőknek a Balatoni Múzeum a Kulturális Örökség Napjai keretében. A leletmustrával egybekötött előadásokon a vaskor mellett a vállusi pálos kolostor ásatásáról is hallhatott a közönség. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó