+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Venyige házat
2015. március 18. szerda 07:49 - Cserszegtomaj
Átadták a Venyige házat
Átadták a Venyige házat a Georgikon Kar cserszegtomaji szőlészetében. Az épület a szőlőszaporító anyag előállítására szolgál. A munkát végző tanüzem jelentős mennyiségben állít elő alany és nemes vesszőket, melyre nagy kereslet van a hazai piacon. Az épület átadója a hagyományos metszési bemutató keretében történt.

 A Georgikon Tanüzemének szőlészeti ágazatvezetője mutatja a Cserszegtomajon előállított alanyvesszőt. A szőlő szaporítóanyag elkészítése, azaz a vesszőszedés és pucolás január és március között zajlik. A szaporító anyagra nagy szükséglet van hazánkban. Alanyvesszőből importra is szorul az ágazat. Horváth Norbert nagy oltási és szőlőültetési kedvet tapasztal. A Georgikonon nagyságrendileg negyvenezer nemes és húszezer alanyvesszőt adnak el, köztük számos keszthelyi fajtát is.

A szaporítóanyag előállítása ezentúl kulturált és rendezett körülmények közt folyhat a Venyige házban. A Georgikon Tanüzem a Zalaszentgróti Leader csoport tagjaként hat másik résztvevővel pályázott. A tanüzem végül 20 millió forintos támogatást nyert, melyet 3 millió forinttal kiegészítve újította fel az épületet.
Az épület átadója a Georgikon Kar Kertészeti Tanszék szakmai napjának részeként történt meg Cserszegtomajon.

A szőlősgazdák hagyományos metszési bemutatón vehettek részt. Kocsis László, a Kertészeti Tanszék vezetője elmondta, hogy ez a munkafolyamat a legfontosabb a szőlőtermesztésben. A gazda ilyenkor alapozza meg a termést. A bemutatón fontos tanácsokat hallhattak a résztvevők.
Az idei termést még korai lenne megbecsülni. Az elmúlt év borai viszont elkészültek és változatos képet mutatnak. Kocsis László szerint a termés mennyiség jóval elmaradt ez előző évekhez képest. Minőségre akadnak kiváló borok is. A termőhelyi adottságok miatt még egy olyan nehéz évben is mint a 2014-es, nem lehet panasza a szőlősgazdáknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó