+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Festői világok a Balatoni Múzeumban
2018. szeptember 24. hétfő 12:48 - Keszthely
Festői világok a Balatoni Múzeumban
Egészen december közepéig láthatja a művészetkedvelő azt a kiállítást a Balatoni Múzeumban, melynek anyaga Vallon Basilides Marcelle művészi pályáját öleli fel. A Cserszegtomajon élő művésznő fantáziát megmozgató, különleges akvarelljeinek tárlatát Svájc magyarországi nagykövete, Peter Burkhard nyitotta meg.

Keszthely alpolgármestere, Nagy Bálint köszöntötte azon az időszaki kiállításon megjelent művészetkedvelőket, melynek válogatott anyaga Vallon Basilides Marcelle festőművészi pályáját öleli fel. Nagy Bálint kiemelte köszöntőjében: "Örvendetes, hogy egy olyan kiállítás megnyitóval ünnepelhetjük a néhány hét múlva elérkező Festészet Napját, ami Európa több országát nagy sikerrel megjárta. Magyarországon is már volt több helyen sikeres kiállítása a művész asszonynak, és most a keszthelyi közönség is láthatja ezeket a dinamikus és energikus képeket és azt gondolom, hogy mindenki tud meríteni ezekből a festményekből."

A művésznő hosszú évekig folyamatosan festőkurzusokra járt. Képezte magát míg végül az egyik legnehezebb technikát, az akvarellt választotta. Elmondta, hogy azért választotta az akvarellt technikának, mert az akvarell könnyed, levegős, ugyanakkor nagy szabadságot ad és spontán lehet játszani vele. Lehet játszani a színekkel, a papír fehérjével, a papír anyagával és a saját ötletekkel. Nincs limit. Teljes szabadság van az akvarellben.

Az  életmű kiállításon a barátok, családtagok és művészetkedvelők előtt Feledy Balázs műkritikus elemezte azt a festői tevékenységet, ami nem csupán magas szintű művészetről, hanem érzékiségről is árulkodik. Feledy Balázs 15 éve kíséri a művész házaspár alkotói tevékenységét.

"Nagyon jó azt látni, hogy mióta Magyarországon él Marcelle, milyen különös módon bontakozott ki az ő festői tehetsége, festői vénája. Amiben én nagyon különlegesnek tartom nem csak azt, hogy akvarellel fest, hanem azt, hogy hogyan és mit fest az akvarellel és a mit az nagyon izgalmas, mert az akvarell egy bensőséges technika, amit általában csendéletek, belső terek és zsánerek... tehát az intim világnak a megörökítésére tartjuk."-hangsúlyozta a művészeti író.

Vallon Basilides Marcell Festői világok című tárlatát Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete nyitotta meg.

"A  képzőművészet, a festészet nagyon erős kapocs tud lenni az országok közötti kapcsolatok kiépítésében, erősítésében. Nagyon fontos ezeknek a kapcsolatoknak az ápolása, szélesítése." - emelte ki a nagykövet.

A tárlat elrepíti a látogatót az univerzum különös világába, de találkozik a műélvező az emberrel, a természettel is és felvillantja, hogy a nagyhírű Basilides művészcsalád legkisebb tagjai is milyen tehetségesek. A kiállítás december 12-ig látogatható a Balatoni Múzeumban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A szabadtéri árusítóhelyet csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják az állampolgárok.
 
A hétvégén a Balaton-parton, a kastélyparkban és a sétálóutcán is csak néhányan sétáltak.
 
Orbán Viktor kijelentette, cél annyi munkahelyet teremteni, amennyit a koronavírus tönkretesz.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó