Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fafaragók jubileumi tábora
2018. okt. 2. kedd | Vonyarcvashegy
Fafaragók jubileumi tábora
Vonyarcvashegyen több évtizedes hagyománya van a képzőművészet különböző ágainak ápolásának. Kiállítások, művésztáborok, közös munka fűződik a festőkhöz, a faragókhoz. A fafaragók 20. nemzetközi őszi táborában jártunk a napokban.

Motorfűrésszel készültek a szobrok Vonyarcvashegyen. Férfiak, nők közösen készítették kemény fából a különböző alkotásaikat az őszi nemzetközi alkotótáborban. Magyar, szlovák és cseh fafaragók, akik  jól ismerik már a művésztábor körülményeit.  A tapasztalt faszobrászok, művészek gyakran vendégei az alkotótábornak.

"Talán még egyet sem hagytam ki. Jellemző a hangulatra, hogy még mindig nagyon szívesen jövünk vissza, túlléptünk ezen a vonyarci táboron, mert együtt járunk Horvátországba, Szlovákiába, Letenyére, Homokkomáromba. Nagyon jó barátinak is nevezhető, de kollegális kapcsolat alakult ki. Úgyhogy csak jót tudok mondani a vonyarci táborról ,fogalmazhatnék úgyis, hogy hazajárok." - mondta Boa Endre fafaragó népi iparművész.

Ma már  Európa szerte tudják, hogy a balatoni községben egész évben jelen van a művészet. Az év minden szakában van lehetőség az alkotásra.  Nem csak a fafaragók ünnepeltek kerek évfordulót. Az idén szervezték meg az 50. festő művésztelepet Vonyarcvashegyen. A táborok elindítója  így emlékszik  a kezdetekre.

"Afestőművésztelep már 27. éve működik,s néhány év után amikor már a művésztelep jól beindult azt gondoltuk,hogy tovább lehet bővíteni ezt  a kört és mivel helyben volt  a fafaragó Major Lajos,a ki a művelődési házban szabadidejéből fiatalokkal is foglalkozott,faragó szakkört is tartott ,aztán ebből nőtte ki magát,hogy esetlega településen is lehetne köztéri alkotásokat is készíteni ." - adott tájékoztatást Illésné Major Julianna festőművész.

A húsz éve elindított  fafaragó táborban minden évben felajánlják az elkészült munkákat a tábort befogadó településnek.

"Játszótereket készítettünk több éven keresztül, ezek közül van amelyik még most is üzemel, van  amelyik a településfejlesztés folyamán áthelyezésre került, illetve itt a Telenkó üdülőterületén várja azt, hogy majd telepítve legyen a településen valahol, s ahogy mondtam, mindig az önkormányzat érdeke óvoda, iskola, strand, közterületek. Utóbbi időben a strand szerepel a tematikában." - mondta a tábor vezetője, Major Lajos fafaragó.

A jubileumi fafaragó táborban a művészek a vonyarci Lido strandra készítették el azt a játékot, amit a gyermekek élvezhetnek jövő nyáron. A köztéri alkotás egy része a vízben, egy része a szárazföldön lesz elhelyezve.  A tölgyfa rönkből készült csónak  a Balaton teknőseit is ábrázolja.

 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. júl. 26. péntek 19:15 | Keszthely
Augusztus 9-ig tart a GESZ nyári tábora.
| 2024. júl. 26. péntek 19:15 | Keszthely
Az ország több településéről és a Vajdaságból is érkeztek résztvevők a keszthelyi fuvolatáborba.
| 2024. júl. 25. csütörtök 19:15 | Cserszegtomaj
Akciófestéssel és irodalmi esttel folytatódott a múlt pénteken kezdődött Művészek Szabad Alkotóközössége, a MŰSZAK programja.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Az irszág számos pontjáról érkeztek résztvevők, akik az idén a jászsági népviselettel foglalkoztak az Alkotóházban.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Vonyarcvashegy
A helyi utánpótlásból három gyerek szeptembertől a ZTE és az Illés Akadémia kötelékében folytatja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.