+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ami kell, az benne van az anyatejben
2015. augusztus 10. hétfő 05:47 - Keszthely
Ami kell, az benne van az anyatejben
Augusztus első hetére esett a Szoptatás világhete. A 23 éve indult világrendezvényhez hazánk szinte a kezdetektől kapcsolódik. A program célja az anyatejes táplálás népszerűsítése és a hozzá tartozó információk közzététele. A testi és lelki fejlődésre is nagy hatással van az anyatejes táplálás. Ma hazánkban a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 40-50 százalék közt mozog.

„Ez egy ilyen nagyon fontos szeretetkapcsolat, ami szerintem így elkíséri élete végéig a kisgyereket.” - így vall a szoptatásról Havasiné Gubek Zita. A 14 hónapos Gergő még most is eszik anyatejet. Bátyja – a most öt éves Benedek - másfél éves koráig szopizott.  Édesanyjuk számára teljesen természetes volt, hogy a kezdetektől így táplálja őket. Az első szülés után volt benne izgalom, hogy nem tud szoptatni, de megfelelő segítséget kapott a védőnőtől és dúlájától. Havasiné Gubek Zita az igény szerinti szoptatás híve. Akkor és annyit ad enni a kisbabájának amennyit az apróság szeretne. 

„Az egészségügyi személyzetnek nagyon nagy a feladata.” A védőnő szerint az anyatejes táplálás segítésében és védésében is fontos a feladatuk. Nagyné Czibor Éva úgy tapasztalja, hogy fél éves korig a gyerekek mintegy 40-50 százaléka kap anyatejet. Véleménye szerint ezen javítani kell, mert az anyatej a legjobb táplálék a babának:„Megfelelő mennyiségben van benne minden tápanyag: fehérje, zsír, szénhidrát, cukrok, immunanyagok. A tápszert azt mindig változtatni kell, mindig hozzá kell tenni valamit, vagy el kell belőle venni és az se mindegy, hogy én most cumisüvegből etetem a gyerekemet, vagy pedig anyatejet kap, illetve mellről szopik.”

Az anya-gyermek kapcsolat máshogy alakul, ha mellről táplálják a babát. A bőr és szemkontaktus a lelki fejlődést is segíti.A Szoptatás világhete ezekre is felhívja a figyelmet. A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott a világrendezvényhez, melynek idei mottója, hogy a szoptatás és a munka legyen összeegyeztethető.A védőnők szerint ez hazánkban a juttatások és a munkahelyi szabályozások miatt nem jelent problémát.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó