+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Korok és borok – Hévíz évezredei
2015. november 9. hétfő 13:12 - Hévíz
Korok és borok – Hévíz évezredei
A mintegy 760 millió forint felhasználásával megvalósított beruházás újabb, színvonalas szabadidő eltöltést kínál a turisták számára.

A rendezvényen jelen volt dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta: Hévíz - amely Budapesten kívül évek óta a legnagyobb vendégforgalmú település Magyarországon -, a turisztikai szolgáltatók és az önkormányzat példás együttműködésének köszönhetően, kiemelkedő teljesítménnyel járul hozzá az ország turizmusának eredményeihez. Hozzátette, hogy Hévíz nemcsak kreativitásból, de válságmenedzselésből is jelest érdemel, mert sikeresen dolgozta meg a piacokat, így a növekvő számú belföldi, továbbá cseh és szlovák vendég szinte pótolni tudta az orosz vendégek számának már tavaly elindult visszaesését. Ez alapján remélhető – fogalmazott -, hogy Hévíz idén is átlépi az egymilliós számot a vendégéjszakákat illetően. Az avatóünnepségen Papp Gábor polgármester elmondta: 560 millió forintos európai uniós és állami támogatással, továbbá a város közel 200 millió forintos saját forrásának felhasználásával kapcsolták be a turizmus vérkeringésébe az egregyi városrészt, mely egyébként borturizmusról ismert és kedvelt a turisták körében. Az építkezés két éve alatt közel száz ember dolgozott az egyes elemek megvalósításán, amelyek – egyedi módon - összekapcsolják a történelmet, az egészségmegőrzést és a gasztronómiát.  Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség egyik legnagyobb beruházása zárult le a Korok és borok címet viselő projekttel. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy Hévíz egyre inkább a közép-európai régió kiemelt gyógyközpontjává váljon. Elmondta: a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács korábban összesen mintegy hárommilliárd forintot biztosított a balatoni régió turisztikai fejlesztéséhez, ennek révén valósulhatott meg mostani hévízi építkezés is. Az érdeklődőket az őskortól a Festeticsek örökségéig vezeti végig az egregyi városrészben újonnan épített múzeum, megújult a mellette elterülő római kori romkert és park, továbbá az Árpád-kori templom, a sétaút pedig gasztronómiai kínálatot is biztosít a vendégeknek.

Egregy  Hévíz egyik legrégebb óta ismert, évszázadok óta lakott és kedvelt része, melyet a helyi vezetés mindig is szeretett volna bekapcsolni a város turisztikai kínálatába. Egregy történelmi emlékei, régészeti leletei, évszázados szőlőkultúrája méltó arra, hogy ezt a mindenkori látogató is megismerje, és méltó arra is, hogy a hévíziek büszkén tárják azt a látogatók elé. A projekt egy kronologikusan felépített, a római kortól a kereszténységig, a magyarság megjelenéséig tartó tematikus sétaútvonalat is tartalmaz, mely egy római kori kőépülettel és egy császárkori település maradványainak megtekintésével indul. A pályázati kereteken belül megvalósult egy modern, látványos bemutatótérrel rendelkező múzeum, ahol a „Hévíz évezredei” című állandó kiállításon, többségében helytörténeti régészeti leletek várják az oda érkezőket. A múzeum mellett dísztér található. A még fel nem tárt épületromok nyomvonalára épült, fűszerkerttel és Kneipp sétánnyal is rendelkező helyi ösvényen áthaladva, a projekt további útvonalai által, érintve az új buszváró épületet és nyilvános helyiséget, az érdeklődő „felkapaszkodhat” az egregyi szőlőhegyre, miután áthalad a pályázat keretein belül megvalósított, rusztikus díszburkolattal ellátott úton, a 2003-ban emelt hegykapun, ahol is egy meredek partfalba vágott római téglasírra bukkan. A kirándulás megkoronázásaként a homokkőből épült, ugyancsak újonnan renovált Árpád-kori műemléktemplomhoz érkezünk, melynek éke nem más, mint a nyolcszögű, csürlős sisakkal fedett tornya. A korokon és bokron átívelő tematikus sétaút bejárását követően visszafelé haladva gasztronómiai élményekkel gazdagodhat a látogató a helyi vendéglátóhelyek valamelyikében, melyek többségéből gyönyörű panoráma nyílik a zalai tájra.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár