+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az illegális lerakó helyén újra a természet az úr
2015. december 11. péntek 16:03 - Zalaapáti
Az illegális lerakó helyén újra a természet az úr
Rekultiválták, azaz helyreállították azt a területet Zalaapátiban és több térségi településen, ahol illegális szemétlerakó volt. A 281 önkormányzat által alapított Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás és partnerei 2008-ig 123, mostanáig még plusz 11 szeméttelepet számoltak fel. A 2 milliárd forintos projekt zárórendezvényét az egyik érintett településen, Zalaapátiban tartották.

A zalaapáti hegyben, a településtől délnyugatra fekszik az a terület, ahol felszámolták az illegális hulladéklerakót. A munka második üteme most fejeződött be, amikor is a korábban tömörített szemét fölé záróréteget és földet terítettek. A település önállóan nem tudta volna felszámolni a több évtized alatt felgyűlt szeméthalmazt. Vincze Tibor polgármester televíziónk kérdésére a helyszínen felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben itt felgyűlt nem lebomló, elsősorban csomagoló és műanyag hulladékot önerőből nem tudta volna eltüntetni a település. 

Vas és Zala megyében 2008-ig 123 szemétlerakót számoltak fel. Technikai okok miatt 11 további helyszínen most 2015-ig tudták elvégezni a munkát egy második ütem keretében. Nem csak Zalaapátiban, de többek közt Esztergályhorvátiban és Vonyarcvashegyen is volt ilyen szemétlerakó.  A 11 helyszínen összesen 16 hektáron végeztette el a munkát a Zalaispa Társulás. Bali József vezérigazgató elmondta, hogy a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulással konzorciumban létrejött projekt keretében sikerült megoldani. 

Zalaapátiban, a projekt zárórendezvényén Manninger Jenő országgyűlési képviselő kihangsúlyozta, hogy az EU-s programoknak köszönhetően a hulladékgazdálkodás területén sok ilyen munkára nyílt lehetőség. A Zalaapáti rekultivációt, az az emberi tevékenység által roncsolódott terület tájképbe történő visszaillesztését nettó 150 millió forintból végezte el az erre szerződött konzorcium. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus