+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az illegális lerakó helyén újra a természet az úr
2015. december 11. péntek 16:03 - Zalaapáti
Az illegális lerakó helyén újra a természet az úr
Rekultiválták, azaz helyreállították azt a területet Zalaapátiban és több térségi településen, ahol illegális szemétlerakó volt. A 281 önkormányzat által alapított Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás és partnerei 2008-ig 123, mostanáig még plusz 11 szeméttelepet számoltak fel. A 2 milliárd forintos projekt zárórendezvényét az egyik érintett településen, Zalaapátiban tartották.

A zalaapáti hegyben, a településtől délnyugatra fekszik az a terület, ahol felszámolták az illegális hulladéklerakót. A munka második üteme most fejeződött be, amikor is a korábban tömörített szemét fölé záróréteget és földet terítettek. A település önállóan nem tudta volna felszámolni a több évtized alatt felgyűlt szeméthalmazt. Vincze Tibor polgármester televíziónk kérdésére a helyszínen felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben itt felgyűlt nem lebomló, elsősorban csomagoló és műanyag hulladékot önerőből nem tudta volna eltüntetni a település. 

Vas és Zala megyében 2008-ig 123 szemétlerakót számoltak fel. Technikai okok miatt 11 további helyszínen most 2015-ig tudták elvégezni a munkát egy második ütem keretében. Nem csak Zalaapátiban, de többek közt Esztergályhorvátiban és Vonyarcvashegyen is volt ilyen szemétlerakó.  A 11 helyszínen összesen 16 hektáron végeztette el a munkát a Zalaispa Társulás. Bali József vezérigazgató elmondta, hogy a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulással konzorciumban létrejött projekt keretében sikerült megoldani. 

Zalaapátiban, a projekt zárórendezvényén Manninger Jenő országgyűlési képviselő kihangsúlyozta, hogy az EU-s programoknak köszönhetően a hulladékgazdálkodás területén sok ilyen munkára nyílt lehetőség. A Zalaapáti rekultivációt, az az emberi tevékenység által roncsolódott terület tájképbe történő visszaillesztését nettó 150 millió forintból végezte el az erre szerződött konzorcium. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár