+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött az idei érettségi
2016. május 2. hétfő 16:03 - Keszthely
Megkezdődött az idei érettségi
A magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az idei év érettségi időszaka. Keszthelyen három szakközépiskolában és a Vajda János Gimnáziumban kapták kézhez a tételeket reggel nyolc órakor a diákok. Idén is szigorú törvényi előírásoknak és biztonsági szabályoknak kell megfelelni a tételek kezelése és az érettségi lebonyolítása során is. Holnap a matematika, kedden pedig a történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.

Hétfő reggel negyed nyolc. Öltönyben és matrózblúzban érkeznek a Vajda Gimnázium diákjai a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgára. A terem felé igyekvő érettségizők felkészültnek érzik magukat, sokaknak tippje is van, hogy mire számíthatnak a feladatlapokon. 

"Shakespeare-nek van 400 éves évfordulója, ezen kívül Babits és Kosztolányi is évfordulós, de bármi lehet.” - mondta el Bíró Bálint, a gimnázium tanulója. 

Domján Brigittát, az iskola diákját a felkészülésről kérdeztük:

„Remélem, hogy teljes mértékben felkészültem, én mindent beleadtam, amit tudtam. Igen, azért egy enyhe egészséges izgulás van bennem, de megpróbálom visszafojtani.”

A diákok fél nyolckor, a felügyelőtanárok vezetésével vonultak be az osztálytermekbe. A vizsgaszabályzatnak megfelelően segédeszközként a Magyar Helyesírási Szótárt használhatták az érettségizők. Ezen kívül toll, étel és ital lehetett a padokon, a telefonok kikapcsolt állapotban kerültek a tanári asztalra, a táskák pedig a terem sarkában kaptak helyet. Sokan kabalával érkeztek az első vizsgára.

A Vajda Gimnáziumban ma 106 tanuló érettségizett, a keszthelyi középiskolákban összesen 299 diák, országosan pedig 122 ezer érettségiző adott számot a tudásáról. A tételeket reggel háromnegyed hétkor Szörényi Zoltán igazgató szállította át a Keszthelyi Járási Hivatalból az igazgatói irodába, ahol nyolc óráig őrizték azokat bezárva. Az intézmény vezetője elmondta, hogy a diákok sokat tanultak, jól felkészültek a megmérettetésre.

"Itt egy nyugodt, kiegyensúlyozott munka folyik folyamatosan egész évben. Szerintem mindenki jól felkészült a maga szintjén.” - tájékoztatott az iskolaigazgató.

Az érettségi első három napja a legsűrűbb, ekkor a legtöbb iskolában a tanítás is szünetel. A Vajdában az alsóbb évfolyamos diákok tanóráit délután, rövidített órák keretében tartják meg.Az idei magyar érettségi első részben Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezni. A vizsga második felében pedig Csoóri Sándor, Tamási Áron, Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula műveinek elemzése közül választhattak a diákok.

 

Regman Karola - Keszthely TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó