+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Épül a vörsi betlehem
2018. november 23. péntek 08:36 - Vörs
Épül a vörsi betlehem
Az elmúlt napokban megkezdődött a vörsi betlehem építése. A helyi önkéntesekből álló csapat minden nap időt szán arra, hogy a nagy méretű alkotás már november végén elkészüljön. A tervek szerint így arra is idejük marad, hogy a lefényképezett betlehemről villámgyors képeslapok, prospektusok készüljenek és azokat advent első vasárnapján már vásárolni lehessen. Idén hetven éves a vörsi betlehem.

Múlt vasárnap óta zajlik a vörsi betlehem építése. A szentmisét követően először lebontották a Jézus szíve oltárt, ennek helyén magasodik majd a híres bibliai életkép. Az építésben részt vevő önkéntesek száma hat-tizenöt fő között változik attól függően, milyen munkafolyamat zajlik, vagy hogyan érnek rá. Gere László az égősort helyezi el a magasban. Elmondta: már tíz éve vesz részt a betlehem építésének munkálataiban. Így folytatja: "Elég jó a társaság. Az ember örül neki, ha itt lehet és csinálhatja. A nehézségei megvannak. Elég strapás hetünk van, mert az anyagbeszerzéstől a teljes felépítésig több, mint egy hét megy rá, és napi hét nyolc órában csináljuk."

Rengeteg zöld növényt használnak fel az építéshez. Nagyon sokan önzetlenül segítenek úgy is, hogy felajánlják ezeket az anyagokat, vagy éppen a szállításban működnek közre. A betlehem alapszerkezetét fémből és fából készítették, erre kerülnek a díszítő elemek. Körülbelül húsz-huszonöt fenyőfát, öt-hat köbméternyi tuját használnak fel a munka során. Az alkotás teljes alapterülete körülbelül ötven négyzetméter, ezzel az egyik legnagyobbnak számít Európa templomban épített betlehemei között.

Simon György irányítja a munkálatokat: "Az alapterület egy-két négyzetmétert biztos, hogy változik. Most egészen nem olyan, mint tavaly volt és a hátam mögött is más akar lenni az egész. Majd ha elkészül, akkor mindenki meg fogja látni. Teljesen másképp fog kinézni. Nem olyan lapos, magasabbra gondoltunk - végülis hetven éves idén a betlehemünk. ‘48 ban épült először, csak egy ilyen igen pici, így az oltár előtt, és akkor mindig több, nagyobb-nagyobb és hát most ez a végkifejlet, mert ennél nagyobb már nem lehet."

Az építők arra is figyelnek, hogy a helyhez és az alkalomhoz illő dekorációt kapjon a templom is. A körülbelül ötszáz fős település lakosainak zöme fontosnak érzi, hogy besegítsen az európai hírű vallási szimbólum építésébe. Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is fontosnak tartják, hogy idén különlegesen pompás legyen az immár hetven esztendős betlehem.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó