+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 2019-ben indul a Magyar Falvak Program
2018. november 26. hétfő 16:18 - Keszthely
2019-ben indul a Magyar Falvak Program
Zala megye számára különösen fontos a 2019-ben induló Magyar Falvak Program – hangzott el a Fidesz sajtótájékoztatóján Zalaapátiban. Gyopáros Alpár kormánybiztos, és a megye országgyűlési képviselői elmondták, a program alapvető célja a falusi életminőség javítása.

A Magyar Falvak Programot 2018 áprilisában a Modern Városok Program mintájára hirdette meg a kormány. A sajtótájékoztatón elhangzott, az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent a népesség a falvakban, sok fiatal pár alapít családot a városokban a rendelkezésre álló infrastruktúra miatt. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a programban több fejlesztést is megvalósítanak a jövőben.

„Új forrásokat nyit meg például az útépítésre, ez is fontos lett itt Keszthely-Zalaszentgrót környékében. Tehát a négy számjegyű utaknak a felújítása is terve van véve, de például kivételesen ebből lesz finanszírozva a gyenesdiási útfelújítás is. Ezen kívül egy másfajta stratégiát is tükröz, tehát például a lakhatási támogatás is azon településeknél, ahol csökken a népesség, ott egy külön támogatás lesz kidolgozva.” - mondta a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője.

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, a programban jelenleg 150 milliárd forint áll rendelkezésre. Elhangzott, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen élnek a falvakban, viszont az infrastruktúra és a munkahelyek hiány megnehezíti ezt. Éppen ezért a programnak a lakhatási támogatás és az útfelújítás mellett egy harmadik pillére is van.

„A helyi közszolgáltatások minőségjavításán keresztül alapvetően önkormányzatok számára, kisebb részben egyházak számára valamilyen pályázati rendszerben kínál fejlesztési lehetőséget. Jellemzően infrastrukturális fejlesztési lehetőséget. Ilyenek például bölcsődék építése vagy felújítása, vagy óvodák építése vagy felújítása, orvosi rendelők esetében beszélhetünk hasonlóról, vagy éppen a falugondnoki szolgálat bővítése, és még sok-sok hasonló területet említhetnék.” - tájékoztatott a kormánybiztos.

A politikus kiemelte, a program kidolgozásában a megyék képviselői és a településvezetők is részt vettek annak érdekében, hogy a valós problémákra tudjanak megoldást találni. A sajtótájékoztatót követően polgármesteri konzultációra került sor, ahol a települések elöljárói a programmal kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó