+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bontják az életveszélyes lakóházat
2016. október 26. szerda 16:49 - Keszthely
Bontják az életveszélyes lakóházat
Évek óta életveszélyes a Sörház és a Deák Ferenc utca sarkán álló, részben az önkormányzat tulajdonát képező lakóház. A képviselőtestület egy évvel ezelőtt döntött az épület megvásárlása és lebontása mellett, a többségi tulajdonossal azonban nem sikerült megegyezni. Most létrejött a megállapodás, így meg is kezdődött a Sörház utcai épület lebontása. A munkálatok várhatóan novemberben fejeződnek be.

Hordják a törmeléket a Sörház utca 9. szám alatti épület udvaráról. A lakóház bontási munkálatai a napokban kezdődtek, jelenleg a födém eltávolításán dolgoznak a munkások. A téglából és kőből épült ház lebontása nem számít kiemelkedően nehéz feladatnak a munkát végző vállalkozó számára. A résztulajdonos keszthelyi önkormányzat nehezen jutott egyezségre a többségi tulajdonossal, végül azonban az épület megvásárlásában és elbontásában állapodtak meg.

„Mi kevesebb, mint 18%-os tulajdonjoggal rendelkezünk ebben az épületben, ezért arra az elhatározásra jutott a többségi tulajdonos, hogy elbontatja ezt z épületet. Mivel erre megfelelő pénzügyi fedezete nincsen, ezért abban állapodtunk meg. hogy a tulajdonrészét az önkormányzat megvásárolja, és ebből a vételi árból levonjuk a teljes bontási költséget, és az eddig ránk, közösen ránk kirótt büntetéseket is, amit a Zala Megyei Kormányhivatal keszthelyi része már több alkalommal megtett felénk. Ezek százezres nagyságrendű büntetések voltak a jó karbantartás elmulasztása miatt.”  - tájékoztatott Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere.

Az önkormányzat 2015-ben becsültette fel az épületet, akkor 16.150.000 forintra értékelték, ebből 13.326.574 forint illetné a többségi tulajdonost. Az Építésügyi Hivatal azonban több alkalommal is bírságot szabott ki, amelyet az önkormányzat fizetett ki a közel 7 millió forintos bontási munkálatok díjával együtt. Ezekkel az összegekkel csökken majd a vételár, amelyet az önkormányzat a munkálatok befejezése után fizet ki.  

A Sörház utcai épület ügyét több alkalommal is tárgyalta a város képviselőtestülete, 2015 októberében pedig döntés is született az épület lebontásáról. 2016 tavaszáig azonban nem sikerült megegyezni a többségi tulajdonossal, Dr. Molnár Dénessel. 2016 júniusában a képviselőtestület újra tárgyalta az ügyet, itt jelen volt a többségi tulajdonos fia is. Elmondta, édesapját nagyon nehezen tudták meggyőzni az eladásról.  

„Körülbelül egy hónapja került olyan állapotba, hogy beadta a derekát, mert igen csökönyös fajta. Alá fogjuk írni a szerződést, az adásvételi szerződést, hogy Önök megvegyék az ingatlant és lebontsák, időpontot kell egyeztetnünk. Hosszú út vezetett idáig, én egy hónapja vagyok benne ebben az ügyben. Két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, hogy mi a jogi státusza ennek a háznak.” - mondta a többségi tulajdonos fia, Molnár Dénes.

Az épület helyén az önkormányzat egyelőre parkolót alakít ki, de elképzelhetőnek tartják a terület eladását is. A munkálatokat végző cég kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a Sörház utcában. A bontás határideje november 25-e, de a vállalkozó szerint előbb is végezhetnek.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár