+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bobby és társai védelemre szorulnak
2016. október 28. péntek 13:57 - Keszthely
Bobby és társai védelemre szorulnak
A gyöngybaglyok életmódjáról, és az őket fenyegető veszélyekről beszélt a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetője Keszthelyen. A számos érdekes információt tartalmazó előadás mellett a gyerekek részletet láthattak az Őrzők című animációs filmből, sőt egy igazi baglyot is megsimogathattak.

Bobby, a 2 éves gyöngybagoly ismerkedik a Csány-Szendrey iskola másodikosaival. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány rendhagyó tanóráján a veszélyeztetett madárfaj jellemzőiről, életmódjáról, és a rá leselkedő veszélyekről meséltek a diákoknak. Az interaktív előadáson a fiatalok bagolyköpetet is láthattak, de egy igazi bagolykoponyát is szemügyre vehettek. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták az előadást, hiszen sok új információt hallhattak a baglyokról.     

„Azt lehetett belőle megtanulni, hogy a baglyok alacsonyan repülnek.” - mondta az iskola egyik tanulója, Horváth Petra.

Magyarországon  10 bagolyfaj van, ezek mindegyike védett. Közéjük tartozik a gyöngybagoly is, amelynek az az egyik különlegessége, hogy nem az erdőbe, hanem leginkább templomtornyokba építi a fészkét. Egy-egy épület felújítása során azonban az állványzat elzárja a madarak útját a fészektől, veszélyeztetve ezzel a faj fennmaradását. Az Alapítvány vezetője hangsúlyozta, a hétköznapi emberek is sokat tehetnek a madarak megmentéséért.

„Teljes egészében az emberi jóindulattól függ az, hogy ennek a fajnak a hosszú távú megmaradása, az biztosított-e Magyarországon vagy sem. Tehát ez egy olyan esettanulmány az állatvilág sokaságából, hogy ennek a fajnak a jövője az a mi kezünkben van ténylegesen, hiszen épületlakó madárfajról van szó. Ha mi beengedjük továbbra is az épületeinkbe, ha tud költeni, akkor lesz gyöngybagoly 10 év múlva, ha nem, akkor unokáink már nem fogják látni ezt a gyönyörű bagolyfajt.” - hívta fel a figyelmet a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetője.

Klein Ákos kiemelte, hogy ezek a madarak rendkívül alacsonyan vadásznak, éppen ezért az autósforgalom is nagy veszélyt jelent a számukra. Évente több ezer bagoly lesz a közlekedés áldozata. Az izgalmas előadás után a gyerekek megsimogathatták Bobby-t, aki rendkívül türelmesen tűrte az apró gyermekkezeket.A Gyönybagolyvédelmi Alapítvány a Csány-Szendrey iskola mellett a Ranolderben is tartott előadást pénteken.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó